“Невидима правда”: Суспільне презентувало документальний фільм про ромську молодь

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

На регіональних телеканалах Суспільного відбувся прем’єрний показ першої серії документального проєкту “Невидима правда”. У його межах покажуть три різні історії життєвих прагнень ромської молоді різних соціальних статусів. 

Про це повідомляють у пресрелізі Суспільного. 

Документальний проєкт “Невидима правда” покликаний сприяти толерантності щодо ромів, показавши за абстрактною меншиною звичайних людей. 

Так, героями першої серії стали ДаніельМоніка та Анжеліка. Вони діляться з глядачами своїми мріями та викликами, які змушені долати щодня. Одна з героїнь, наприклад, розповідає про своє минуле, коли вона разом з родиною мешкала в наметі в посадці. 

Однак багато з викликів, які постають перед героями проєкту, пов’язані зі стереотипним ставленням суспільства до ромської спільноти. 

“Рівень дискримінації ромського населення в Україні не зменшується. Роми й надалі стикаються з труднощами при виготовленні документів, при працевлаштуванні тощо. Стикаються з дискримінацією під час навчання та інших побутових заходів. Одним з можливих шляхів змінити упередженість на розуміння є створення документальних репортажів, які показують звичайне життя ромів, розповідають про успіхи, невдачі, допомагають розгледіти за абстрактною меншиною звичайних людей та побачити спільне. Такі історії потрібні для зміни наративів у суспільстві”, – зазначають в описі проєкту. 

Наступного тижня Суспільне також ініціює обговорення проблем, що постають перед ромською молоддю, та ролі медіа в розвитку толерантності в нашому суспільстві. Подія відбуватиметься в онлайн-форматі в п’ятницю, 23 квітня, о 12:00. Спікерами стануть представники ромської спільноти та команда проєкту “Невидима правда”. Онлайн-зустріч транслюватимуть на фейсбук-сторінці Суспільного мовлення.

Над документальним фільмом “Невидима правда” працювала команда Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного спільно з Visimka Production за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter