Невиліковно хворі змушені шукати знеболювальне на чорному ринку – експерти

Дата: 23 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Пацієнти з невиліковними захворюваннями в Україні часто змушені купувати собі знеболювальне на чорному ринку.

Лікарі зазвичай не знають та не хочуть виписувати рецепти на наркотичні знеболювальні, кажуть експерти.

Вони бояться відповідальності та звинувачень у розповсюдженні наркотиків, а також у розтраті державних коштів (держава зобов’язана відшкодовувати витрати на ліки для онкохворих пацієнтів).

“Коли доходить до питання про відшкодування коштів, то лікарі починають перейматися збереженням державного бюджету, а не знеболенням пацієнтів”, – говорить Олена Коваль, підполковник поліції, експертка з наркополітики.

Більше того – пацієнти, які не страждають на онкологічні захворювання, але потребують знеболення, практично не мають доступу до ліків.

“Лікарі говорять: ми наркотичні знеболювальні виписуємо лише онкохворим. Якщо у вас біль якогось іншого характеру – ми це виписувати не будемо. Це велика проблема, коли у людей травми, фантомні болі. Наприклад, в учасників АТО”, – розповідає Андрій Роханський, лікар та правозахисник.

Пацієнтам навіть за наявності рецепту буває складно знайти аптеку, де ці ліки можна придбати. Особливо гострою є ця проблема у маленьких містечках. За словами експертів, часто пошук перетворюється на замкнене коло: лікарі не виписують знеболювальне, посилаючись на відсутність в аптеках, а аптеки не закуповують ці ліки, тому що лікарі їх не виписують.

За даними фахівців, в Україні приблизно 500 тисяч пацієнтів щороку потребують знеболювального, з них 17 тисяч – діти.

Оскільки знеболювальне, наприклад, морфін, в середньому діє 4 години, а пацієнти зазвичай не отримують від лікарів більше 1 дози на день, чорний ринок стає для них єдиною можливою альтернативою.

Список аптек з ліцензією на знеболювальне можна знайти за посиланням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter