Культурний опір: невідомі в масках Гоголя відновили “Квантового Шевченка” в метро

Дата: 28 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

Невідомі в масках Миколи Гоголя відновили виставку “Квантовий стрибок Шевченка”, яку нещодавно понівечив чоловік на ім’я Юрій Хорт, який називає себе націоналістом та поборником традиційного образу поета.

Відео акції з’явилося на YouTube-каналі “Гоголь-фест”.

На відео “Микола & Тарас” декілька людей у масках Гоголя вночі спускаються в метро та їдуть на станцію Тараса Шевченка, де організовано вішають постери на колони, з яких тільки нещодавно зняли портрети поета, назад.

“Невідомі в масках Гоголя відновили виставку “Квантовий стрибок Шевченка”, – підписали відео автори каналу.

За інформацією журналістів Громадського, вже вранці 28 лютого відновленої виставки не було на місці. Очевидно, працівники метрополітену зняли плакати. Відновлення виставки стало можливим тому, що нещодавно художник та автор плакатів Олександр Грехов передав безстрокове право на використання будь-яких матеріалів “Квантовий стрибок Шевченка” в некомерційних цілях та можливість передання матеріалів третім особам, наприклад для проведення виставок, музею Шевченка.

Нагадаємо, 17 лютого вінничанин Юрій Хорт порізав ножем експонати виставки “Квантовий стрибок Шевченка”, що експонувалась у Києві на станції метро Тараса Шевченка. Виставка, відкрита 10 лютого Київський метрополітеном спільно з Національним музеєм Тараса Шевченка, мала демонструватися до 10 березня, але через псування постерів організатори згорнули її дочасно.

У музеї Шевченка заявили, що “акти подібного вандалізму і агресії не лише порушують закони України, але і заперечують саму спробу створення мультикультурного простору”.

Експерт Центру інформації про права людини Володимир Яворський вважає, що цей інцидент варто розцінювати як випадок наступу на свободу вираження поглядів.

“У демократичному суспільстві, якщо людині не подобається якась виставка, мистецький твір чи захід, телевізійна програма тощо, то людина має право на висловлення протесту проти таких заходів. Вона може вільно висловити своє невдоволення та обґрунтовувати свою думку й позицію. Вона може організувати мирне зібрання проти таких заходів чи іншим способом висловлювати свою позицію. Вона навіть може спробувати заборонити чи обмежити такі заходи в судовому порядку, якщо обґрунтує порушення відповідного законодавства. Однак за жодних умов у демократичному суспільстві така людина не може самостійно вчиняти насильницьких дій для залякування людей чи пошкодження їхнього майна”, – зауважив він.

Експерт нагадав, що свобода вираження поглядів потребує захисту і держава має зобов’язання щодо його здійснення. Зокрема, держава повинна захищати свободу вираження від нападів інших осіб.

Через загрозу нападів з боку представників націоналістичних організацій у Вінниці та Львові скасували виставки постерів “Квантовий стрибок Шевченка”. Проте після цього небайдужі почали своєрідну акцію підтримки виставки: про відкриття “Квантового Шевченка” заявили в київському закладі Veterano Pizza, також на її підтримку ілюстраторка Леся Мазаник створила набір стікерів для Telegram з Лесею Українкою в образах Фріди Кало, Мерилін Монро, Одрі Хепберн, Нефертіті, Анни Вінтур, королеви Єлизавети, Чудо-жінки і самого Тараса Шевченка. Як відповідь на зрив виставки в мережі також почали з’являтися портрети інших відомих українських поетів у “квантовому стрибку”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter