Невідомі встромили кинджал у двері захисника архітектурної спадщини Києва

Дата: 15 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Невідомі встромили ножа і прикріпили дві гвоздики до дверей помешкання в Києві, де живе з родиною екоактивіст і журналіст Дмитро Перов.

Про це виданню ZMINA розповів сам потерпілий.

Фото з фейсбук-сторінки іншого активіста та журналіста Михайла Погребиського

За його словами, ймовірно, це сталося в ніч проти 15 листопада, оскільки минулого вечора, повертаючись додому, він нічого не бачив.

“Уже вранці, коли збирався на роботу, то побачив цю картину. Найгірше – те, що я з бабусею живу, і вона теж усе це бачила. Я вже якось звик у своїй активістській діяльності, що відбуваються такі речі, а бабусі це складно пояснити”,  – каже Дмитро Перов.

Інцидент він пов’язує зі своєю діяльністю на захист старовинних будинків, що ще залишилися в українській столиці. Активіст висловлює дві версії. Одна пов’язана із садибою Дмитрієва на вулиці Хорива, оскільки нещодавно активіст долучився до судової справи щодо незаконного скасування щодо неї статусу пам’ятки.

“Там подвійний статус – пам’ятки культури й пам’ятки історії. Вони (забудовник. – Ред.) оскаржили в суді статус пам’ятки культури, на що ми подали касацію, а це вони хочуть ще скасувати статус пам’ятки історії. А цього тижня прокуратура встановила, що сам комплекс не зовсім законно перейшов до підприємства-забудовника, і зараз прокуратура заявляє позов про повернення цих будівель до комунальної власності міста Києва”, – зазначає Перов.

Інша версія стосується проведення будівельних робіт на Тургенівській, де розташована садиба Василя Маліна.

“У п’ятницю ввечері я проходив повз, а там будівельна техніка працювала. Цей будинок не має статусу якоїсь пам’ятки, але він був у серпні занесений до так званого списку Кличка щодо культурної спадщини. І там узагалі така історія: у забудовника немає дозвільних документів, неясно, що вони там роблять. У жовтні приїжджав представник благоустрою, демонтував паркан, який вони встановили, і там надано припис про припинення робіт. Я зробив про це допис, приїхала поліція, злякала будівельників. Під мій допис прийшли якісь дивні люди, стали писати, що будинок старий, розвалюється, не має жодної цінності. А десь о 10-й вечора подзвонили з невідомого номера, теж почали ці думки озвучувати, і мовляв, давайте зустрінемось”,  – розповідає активіст.

За словами Перова, він відмовився, співрозмовник обіцяв зателефонувати в понеділок, але йому ніхто не дзвонив, а вранці він виявив на своїх дверях таке повідомлення.

Як зазначає активіст, на місце прибула поліція, записала його пояснення, провела невідкладні слідчі дії. Чи відкрито провадження і за якими статтями кваліфіковано, йому наразі невідомо.

Дмитро Перов – представник громадської організації “Зелена хвилина”, представник партії “Народовладдя” (керівник – Юрій Левченко, що раніше належав до ВО “Свобода”), журналіст.

В Україні за дев’ять місяців поточного року Центр прав людини ZMINA зафіксував 88 випадків переслідування активістів та правозахисників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter