Невакциновану вчительку, яка ходила на роботу попри відсторонення, оштрафували на 17 тисяч гривень

Дата: 06 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Олександрійський міськрайонний суд на Кіровоградщині оштрафував на 17 тисяч гривень вчительку місцевого колегіуму Ларису Лисюк, яка попри відсторонення продовжувала ходити на роботу. 

Про це повідомляє Суспільне. 

Лариса Лисюк. Фото: kp.ua

Лариса Лисюк – вчителька історії та правознавства в Олександрійському колегіумі, яка 11 листопада минулого року провела урок попри своє відсторонення. Того дня до закладу приїздили поліцейські, які склали протокол та адміністративну постанову щодо жінки. 

Загалом у закладі працюють 98 вчителів, трьох з яких відсторонили як й Лисюк, бо вони не мали сертифікатів вакцинації.

Освітянка не єдина працівниця колегіуму, яка продовжувала ходили на роботу після відсторонення. За словами директорки Наталії Малишевої, двоє відсторонених заходили до класів, де була заміна, фільмували навчальний процес та виставляли це у соцмережах. На думку директорки, цим вони принижували гідність вчителів, які знаходились на заміні. 

“Де написано, що я не можу знаходитись в класі? Відсторонена від чого? Від роботи, а від робочого місця не відсторонена. Від робочого місця мене не можуть відсторонити, я сиджу на робочому місці. Я не маю права? Я вже втратила за ці 10 днів гроші. Мені їх ніхто не заплатить”, – відповідала на зауваження Лисюк. 

Адміністрація колегіуму та начальник управління освіти Олександрійської міської ради Олександр Авраменко нарікали, що вплинути на ситуацію складно, бо звільнення невакцинованих освітян є незаконним, а не допускати їх до будівлі також не видається можливим.

“Єдине, що директор може зробити – це відсторонити вчителя”, – пояснює посадовець. 

Колегіум в Олександрії. Фото: wikipedia.org

З ними не погоджується адвокат Олексій Суткевич, який наполягає, що поліцейські, які приїздили на виклик, можуть не лише скласти протокол, а й припинити правопорушення: “Вони можуть фактично вивести людину за межі цього закладу”.

Наприкінці грудня суд визнав Лисюк винною за статтею “Порушення правил щодо карантину людей”. Вона має сплатити штраф 17 тисяч та судовий збір 454 гривні не пізніше 15 днів з моменту вручення постанови.

Журналістам Лисюк відмовилась коментувати рішення суду, адже, за її словами, вона його ще не бачила. 

Нагадаємо, що з початку листопада минулого року в Україні від роботи відстороняють нещеплених працівників сфери освіти, а у грудні до них доєднались невакциновані працівники соцслужб, реабілітаційних центрів, стратегічних підприємств та низки інших організації. Нині відомо про щонайменше два випадки, коли такі відсторонення оскаржили у суді вчителі. 

Уряд не вважає обов’язкову вакцинацію працівників деяких сфер порушенням прав людини, бо ця вимога вже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Не вважають порушенням прав людини обов’язкові щеплення й у ЄСПЛ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter