Нещеплених медиків, комунальників та посадовців місцевого самоврядування почнуть відстороняти від роботи

Дата: 31 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Від роботи без збереження заробітної плати почнуть відстороняти нещеплених співробітників органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності, а також комунальних підприємств, установ та організацій.

Про це повідомили в МОЗ.

Фото: КМДА

31 січня набув чинності наказ від 30 листопада 2021 року, який розширив перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти коронавірусу. 

Відсторонення загрожує тим, хто не зробив принаймні одного щеплення. Обов’язковій вакцинації не підлягають лише ті працівники, які мають абсолютні протипоказання. Торік восени МОЗ затвердило відповідну форму довідки.

Відстороняти від роботи працівників деяких професій в Україні почали з листопада минулого року. Першими це зачепило працівників сфери освіти, а згодом до них доєдналися  працівники соцслужб, реабілітаційних центрів, стратегічних підприємств та низки інших організації. Нині відомо про щонайменше два випадки, коли відсторонення оскаржили в суді вчителі. 

Уряд не вважає обов’язкову вакцинацію працівників деяких сфер порушенням прав людини, бо ця вимога вже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Не вважають порушенням прав людини обов’язкові щеплення й у ЄСПЛ.

Нагадаємо, що в Україні вже понад 15,3 мільйона людей отримали хоча б одну дозу вакцини, а щеплених двома дозами налічили понад 14,6 мільйона. Додаткову дозу отримали 16,6 тисячі осіб, а бустерну – 339 тисяч.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter