Негайно звільнити Балуха – у ПАРЄ проведено захід щодо кримського питання

Дата: 24 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Російська Федерація повинна негайно звільнити українського активіста Володимира Балуха і всіх політичних в’язнів, відшкодувати завдані їм збитки. Особи, винні в незаконному позбавленні волі активіста та інших незаконно переслідуваних громадян України в Криму, мають бути притягнуті до відповідальності.

Про це заявила керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник 23 січня на сесії ПАРЄ під час заходу “Тортури, насильницькі зникнення, політичні переслідування: Крим просить справедливості”, повідомляє КПГ.

Захід спільно провели Постійна делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи, Кримська правозахисна група та Кримськотатарський ресурсний центр.

Скрипник, зокрема, повідомила, що кримчани за прояви української активності переслідуються в адміністративному і кримінальному порядку, їх залякують, примушують виїхати з Криму, забороняють проводити будь-які мирні зібрання.

Правозахисниця пояснила на прикладі кримінального переслідування Володимира Балуха, як фабрикуються в Криму кримінальні справи проти українських активістів.

“Володимир Балух – символ України в Криму. Він – відомий український активіст. Після окупації Росією Криму Балух публічно висловлювався про те, що включення Криму до складу Російської Федерації є незаконним. На знак протесту він у березні 2014 року вивісив державний прапор України на даху свого будинку. Де-факто влада стала переслідувати його. У результаті 8 грудня 2016 року співробітники ФСБ провели вже третій необґрунтований обшук у будинках активіста та його матері. Суд обрав для Балуха запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Активіста звинувачують у “незаконному зберіганні зброї”, йому загрожує позбавлення волі до 4 років”, – розповіла Ольга Скрипник.

За інформацією керівника КПГ, обшук був проведений з грубими процесуальними порушеннями, ФСБ не мала достатніх підстав для проведення обшуку. Стороною звинувачення не були надані суду докази, що дали би змогу зробити висновок про причетність Балуха до здійснення інкримінованого йому злочину.

Скрипник додала, що зараз активіст знаходиться в СІЗО м. Сімферополя в жахливих умовах утримання, він потребує лікування.

Присутній на заході Георгій Логвинський, обраний 23 січня віце-президентом ПАРЄ, запевнив, що українська делегація в ПАРЄ і всі європейські дипломати повинні зробити все можливе для звільнення Балуха і всіх політичних в’язнів Кремля.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter