“Немає чим пишатися”: в МЗС прокоментували спільну декларацію країн G20 щодо війни в Україні

Дата: 09 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У спільній декларації, складеній за підсумками першого дня саміту країн-членів G20 в Індії, в частині щодо російської агресії проти України “немає чим пишатися”.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко прокоментував підсумкову спільну декларацію країн “Великої двадцятки” після першого дня саміту в Індії 9 вересня.

Олег Ніколенко. Джерело: МЗС України

За його словами, участь української сторони дозволила би учасникам краще зрозуміти ситуацію.

“Принцип “нічого про Україну без України” залишається ключовим як ніколи”, – сказав він.

Водночас Ніколенко запропонував зміни до тексту декларації, щоб зробити її “більш наближеною до реальності”. Зокрема, виправив словосполучення “війна в Україні” на “війна проти України”, “українська криза” – на “агресивна війна Росії проти України”.

У фразі про те, що “усі держави повинні діяти таким чином, що повністю відповідає цілям і принципам статуту ООН” слова “всі держави” він замінив на “Росія”.

У фразі щодо неприпустимості використання ядерної зброї у війні проти України уточнив, що має йтись про використання цієї зброї саме Росією.

Наприкінці Ніколенко запропонував написати “члени G20 однозначно засуджують війну і закликають Москву негайно припинити її” замість слів “були різні погляди та оцінки ситуації”, які є в оригіналі.

Джерело: фейсбук-сторінка Олега Ніколенка

Нагадаємо, що саміт країн-учасників G20, який запланований на 9-10 вересня 2023 року, за підсумками першого дня погодив спільну декларацію попри розбіжності між державами-учасницями у питанні війни Росії проти України.

Позиції країн “Великої двадцятки” дуже різняться: західні держави виступають за більш рішучий осуд РФ, тоді як країни Глобального півдня хочуть більшого фокусу на економічних питаннях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter