“Не привітався – посадили до ШІЗО”: про що розповів Балух на своїй першій пресконференції

Дата: 16 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

16 вересня звільнений у межах обміну кримський активіст Володимир Балух і Володимира Балуха затримали 8 грудня 2016 року. Російські силовики заявляли, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір’ї його будинку. дав першу  після повернення до України пресконференцію. Політв’язень разом зі своїми захисниками – адвокатом Дмитром Дінзе, правозахисницею Ольгою Скрипник та Архієпископом Климентом – розповів про те, як його на початку цього року незаконно етапували до Тверської області РФ, катували в ув’язненні та з ким він листувався в російських катівнях.

Центр прав людини ZMINA коротко переказує головні тези заходу. 

Про затримання в грудні 2016 року 

Володимир Балух: Був ранок. Того дня я працював із документами щодо своєї справи. Вже рік тривали суди, апеляції, позови та інше. Я мав надіслати адвокату папери зі справи, а тому розклав їх по кімнаті. Ввімкнув  комп’ютер, і в цей момент заскочили “космонавти” (російські силовики. – Ред.) в шоломах зі зброєю.

Про ставлення російських силовиків до Балуха в Криму

Дмитро Дінзе, адвокат: Самі співробітники ФСВП (Федеральної служби виконання покарань. – Ред.) казали, що Володя їх дістав. Він постійно просив дотримуватися його прав. На півострові вони ще побоюються політв’язнів. Його відправили до центральної частини Росії, де робиться повне беззаконня.

Про катування після етапу до Росії

Балух: Фізичне насильство почалося з першої секунди мого приїзду. Я прибув у березні 2019 року і потрапив у так звану “приймальню”. Я стояв обличчям до стіни, тому не можу достеменно сказати, скільки людей мене било, але, певно, не менш ніж десять. Мене практично поставили на шпагат і били по ногах. Надягали наволочку на голову, лили воду і били по вухах.

Погрожували і сексуальним насильством. Шокером били. Я дістав близько 150 ударів, переважно били по спині, ногах і сідницях.

Ольга Скрипник, кооринаторка Кримської правозахисної групи: У справі Володимира Балуха треба розуміти, що катування відбувалися не на етапі слідства, коли намагаються вибити зізнання. Ці катування були пов’язані просто із садистським бажанням помсти та знущання.

Про спілкування з російськими медиками

Балух: У СІЗО Твері був медик, який (після тортур. – Ред.) мазав садна йодом, міряв тиск і температуру. З його “благословення” все (тортури. – Ред.) і відбувалося. Мені один раз робили уколи і “напихали” якимись медикаментами, після цього я відмовився від медичного обстеження. Тільки міряли температуру.

Дінзе: Я чув про лікарню в Торжку. Там працюють садисти: одному з ув’язнених п’яний лікар спочатку вирізав апендицит, а потім зашив анальний отвір.

Про причини потрапляння в ШІЗО і На початку цього року Балуха перевезли з окупованого Криму до колонії в російському місті Торжок. Там активіста неодноразово поміщали у штрафний ізолятор за надуманими причинами.  

Балух: Одного разу я привітався з начальником, але не сказав йому: “Здравствуйте!” Через це мене посадили до ШІЗО на 15 діб.

Про умови тримання в ШІЗО

Балух: У штрафному ізоляторі я сидів у тюремній робі за температури +16. Так казали російські силовики, але я вважаю, що температура там була ще нижчою. Через це у мене досі постійно болять голова та суглоби.

Про листи в ув’язненні

Балух: Географія людей, з якими я спілкувався, дуже широка. По-перше, це вся Україна, адже я не можу пригадати жодного куточка, звідки б мені не надсилали листів. Були й люди з Росії, Швейцарії, Швеції, Німеччини, Канади, Прибалтики. Були люди, з якими я постійно спілкувався, були й такі, хто писав лише один раз. Отримував багато малюнків школярів зі Львівських шкіл. На жаль, більшість із них зникли в колонії Торжка.

Листи – найбільше, що підтримує. Ви розумієте, що мені довелося пройти крізь різні почуття: від найбільшого щастя до найбільшого відчаю. Інколи відстань між цими відчуттями – дві чи три хвилини. Ось ти отримуєш листа, і все кардинально змінюється.

Про стан здоров’я

Балух: Лікар у “Феофанії” сказав мені: “Запас міцності ще не дійшов мінімуму”. Це (лікування. – Ред.) тривалий процес.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter