Не лише Путін: президент Чехії вважає росіян відповідальними за війну в Україні

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Вина за агресію проти України лежить на росіянах, а не лише на президенті країни Володимирі Путіні та Кремлі.

Таку думку в інтерв’ю “Радіо Свобода” висловив президент Чехії Петр Павел.

За його словами, аргумент про те, що війну проти України треба розглядати як війну Путіна, а не російську, не витримує критики.

“Якщо подивитись на підтримку, якою користується Путін серед російського населення, коли ми бачимо, скільки людей підтримують війну, скільки людей закликає поширити війну на інші країни, ми маємо називати цю війну російською війною”, — сказав Павел.

Водночас очільник Чехії зазначив, що не бачить можливості сідати за стіл переговорів з Росією й ідею спілкування західних лідерів з Путіним сприймає негативно.

“Щоб говорити з лідерами, які так цинічно брешуть майже щодня, перекручують інформацію, які здатні перекласти вину на країну, на яку вони напали і проти якої коять злочини. Дуже важко уявити, що хтось зможе сісти за стіл переговорів з кимось таким. Бо якщо ви не можете довіряти аргументам свого візаві за переговорним столом, як ви можете тоді сподіватись на досягнення якогось розумного рішення? Але коли Україна буде більш успішною у своєму контрнаступі, це зможе навіть змінити позицію російського керівництва і вони будуть більш охочі до досягнення прагматичного рішення на переговорах. Але наразі я цього не бачу”, — сказав Павел.

Він висловив упевненість, що всі росіяни, які наразі проживають у країнах Заходу, мають бути під наглядом спеціальних служб цих країн. На його думку, коли війна триває, заходи безпеки стосовно громадян Росії “мають бути жорсткішими, аніж за нормальних умов”, бо вони є громадянами країни, яка веде агресивну війну.

Павел наголосив на тому, що йому шкода цих людей, але згадав ситуацію часів Другої світової війни, коли всі японці, які жили у Сполучених Штатах, були під суворим наглядом.

“Це просто ціна війни”, — сказав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов розкритикував топдипломата ЄС Жозепа Борреля за слова про те, що росіяни — “великий народ” і вони також страждають від війни проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter