Не лікують, не дають їсти, не пускають у душ: політв’язень Мустафаєв розповів про умови тримання в російському СІЗО

Дата: 03 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Кримський політв’язень та координатор ініціативи “Кримська солідарність” Сервер Мустафаєв, якого російські силовики незаконно переслідують за надуманими обвинуваченнями, поскаржився на умови тримання в СІЗО в Ростові-на-Дону. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

⚡️⚡️Незаконно утримуваний громадянин України Сервер Мустафаєв скаржиться на систематичне порушення права на справедливий…

Опубліковано Людмилою Денісовою Вівторок, 3 березня 2020 р.

За словами Муставаєва, російські силовики порушують його право на справедливий суд, зокрема він розповів, що не встигає готуватися до судового процесу через надмірну частоту проведення засідань. Також політв’язень поскаржився на ставлення російських тюремників до нього, а саме ненадання медичної допомоги, обмеження в отриманні посилок, позбавлення можливості приймати душ та навіть гуляти на свіжому повітрі.

“Наш співгромадянин скаржиться на відсутність належного харчування, яке відповідало б міжнародним стандартам. За його словами, під час переміщення громадян України зі слідчого ізолятора до суду їм не надаються харчові продукти належної якості, що фактично призводить до вимушеного голодування”, – наголошує Денісова. 

Як відомо, Мустафаєв перебуває під арештом із травня 2018 року за сфабрикованими звинуваченнями в тероризмі та зв’язках із забороненою в РФ організацією “Хізб ут-Тахрір”. На початку вересня його перевели з Криму на південний захід Росії, а згодом – до Ростова-на-Дону.

Після окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі та участі в забороненій на території РФ організації “Хізб ут-Тахрір”. Нещодавно силовики навідалися до мечеті в селищі Курці, де вирішили провести оперативно-розшукові заходи під час п’ятничної молитви.

На початку цього року ФСБ провела масштабний обшук у будинках кримських татар у Сімферополі. Задля цього оточили цілий мікрорайон у місті. Під час обшуків затримали 20 людей, а деяких з них, за інформацією адвокатів, катували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter