“Не бреши, це ж ти на фото”: захисники розповіли деталі затримання ветеранки АТО Котеленець

Дата: 22 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Перед поміщенням до Лук’янівського СІЗО ветеранку АТО Вікторію Котеленець, яку правоохоронці підозрюють у конвоюванні так званого “параду полонених” у Донецьку у 2014 році, допитували без присутності адвоката декілька чоловіків. 

Про це захисники жінки розповіли на сторінці, яку створили для підтримки ветеранки у фейсбуку. 

Вікторія Котеленець і жінка, яка конвоювала “парад полонених” у Донецьку. Фото: BBC

Котеленець затримали 19 січня в будівлі Міністерства ветеранів, куди вона приїхала, щоб отримати посвідчення учасниці бойових дій. Побратими жінки розповідають, що правоохоронці підійшли до неї одразу після того, як вона вийшла з кабінету. 

“Її схопили за одяг оперативники, відвели до стіни, забрали телефон і документи. Далі слідчий Баренчук Дмитро одразу зачитав їй підозру і дав на підпис три повістки на цей же день, які Вікторія підписала”, – кажуть вони.

Захисники ветеранки називають її затримання незаконним, адже правоохоронці не склали протоколу. Виявилося, що дорогою до СІЗО жінку завезли до якоїсь установи, ідентифікувати яку вона не може, і там її також без протоколу допитували невідомі чоловіки.  

“Казали: “Не бреши, це ж ти на фото”, пропонували визнати провину й отримати амністію”, – розповідають побратими. 

Наразі жінці інкримінують дві статті ККУ: ст. 260. “Створення не передбачених законами України воєнізованих формувань або участь у їх діяльності” (покарання від трьох до восьми років) та ст. 438. “Порушення законів та звичаїв війни, а саме жорстоке поводження з полоненими” (покарання від восьми до дванадцяти років). Водночас у справі, яку, за інформацією захисників, розслідують з початку 2020 року, весь час фігурувала тільки одна стаття – щодо воєнізованих формувань. 

“Другу статтю “підключили” за пару днів до арешту Вікторії: вочевидь, саме для того, щоб обрати їй безальтернативно жорстокий запобіжний захід – тримання під вартою без права на заставу. До того ж, як каже адвокат, стаття 438 знаходиться у відомстві СБУ, а не поліції”, – зазначили вони. 

Нагадаємо, що Котеленець підозрюють у конвоюванні так званого “параду полонених” у Донецьку у 2014 році. Доказами в справі є свідчення полонених, яких бойовики провели “парадом”, а також портретна експертиза Криміналістичного центру МВС за фотографіями із соцмереж. Водночас сайт “Миротворець” стверджує, що на фотографіях 2014 року зображена не Котеленець. Окрім цього, автори ресурсу наголошують, що давно визначили особу конвоїрки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter