Понад пів сотні затриманих, майже 70 допитів: Росія продовжує порушувати права кримчан

Дата: 30 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

За перший квартал 2022 року у тимчасово окупованому Криму  російські силовики провели щонайменше десять обшуків, 59 затримань і 69 допитів.

Такі дані оприлюднив Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ).

За словами голови управління з правових питань і закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендера Барієва, Росія не припинила порушення прав кримчан навіть під час повномасштабного її вторгнення в Україну

Правозахисна організація зафіксувала 59 затримань або утримань. 57 стосувалися кримських татар. Також в організації зафіксували 69 випадків допитів, опитувань і розмов. Із них 59 стосувалися кримських татар.

У КРЦ відзначили десять обшуків на півострові, які всі стосувалися кримських татар. Так, у січні окупаційні силовики провели обшук у кримськотатарському обшуку “Алем” без жодних документів, які б санкціонували цей обшук. Це, за словами Барієва, відсутність таких судів означає залякування кримських татар, про що міжнародні організації будуть вказувати у міжнародних судах. 

У лютому обшуки відбулися у будинках Ансара Османова, Аметхана Абдулвапова, Марлена Мустафаєва, Ернеста Сейтосманова та Едема Дудакова.

У березні обшукали помешкання Еміля Емірова, Насрулли Сейдалієва, Абдурешита Джеппарова та Заїра Смедляєва.

Крім того, початку 2022 року в Криму КРЦ зафіксувала 31 випадок арештів, 28 з яких – щодо представників корінного народу. З 31 випадку: 6 – нові арешти, 13 – продовження терміну тримання під вартою, вироки – 16, адміністративні арешти – 13. Адміністративні арешти отримували активісти за пости у соцмережах, а також за підтримку політв’язнів.

Нові арешти стосувалися справ про причетність до заборонених у Росії організацій “Хізб ут-Тахрір” і добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана.

Серед іншого правозахисники зафіксували три етапування кримчан за межі Кримського півострова в російські колонії (Рустем Емірусеїнов, Ескендер Абдулганієв, Арсен Абхаїров), що за міжнародним гуманітарним правом вважається депортацією. Усі випадки стосуються кримських татар.

У січні Росія помістила політв’язня Мусліма Алієва до штрафного ізолятора, а у лютому двічі за той місяць – Теймура Абдуллаєва.

Екскандер Барієв відзначає, що Росія проводить активну агітацію та мобілізацію мешканців окупованих територій. Їм пропонують пройти службу в окупаційній армії за півроку, замість стандартних 12 місяців. Також заохочують контрактників підвищеною заробітною платою. 

Кримськотатарський Ресурсний Центр з реалій повномасштабного вторгнення Росії в Україну почав фіксувати порушення прав люди на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областях. Так, за період повномасштабної війни, центр зафіксував 106 затримань на нових тимчасово окупованих територіях України. Серед них: 
  • 106 випадків затримання, 16 – щодо представників корінного кримськотатарського народу;
  • чотири арешти представників корінного кримськотатарського народу; 
  • 14 обшуків у будинках представників кримськотатарського народу;
  • 14 випадків убивств.
У звіті центр також звертає увагу на такі випадки як: допити та тортури, незаконне призначення окупаційної влади, порушення права на мирні збори та виділили інші правопорушення.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter