Науковці у Києві презентують книгу, в якій дадуть визначення терміну “рашизм”

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Києві 27 лютого відбудеться презентація науково-публіцистичного видання “Заборонити рашизм”, у якому автори дають визначення цьому терміну як ідеології та суспільної практики російського сьогодення. 

Про це повідомили на Офіційному порталі Києва. 

Літера “Z” стала одним із символів повномасштабного вторгнення в Україну та “рашизму” загалом. Фото: Yuri Smityuk/TASS

Автором ідеї створення книги став Віктор Огнев’юк – український філософ, професор, академік НАПН України, фундатор і ректор Університету Грінченка (2007–2022). Загальний же список авторів налічує 14 осібі В. Огнев’юк, В. Андрєєв, В. Брехуненко, М. Відейко, Б. Гуменюк, І. Гирич, Л. Масенко, Ю. Митрофаненко, В. Огризко, О. Палій, В. Піскун, П. Полянський, В. Сергійчук, П. Чернега.

Вони кажуть, що дослідили “витоки формування російського месіанства та експансіонізму, які стали підґрунтям до творення імперської ідеології “русского мира”, набули гіпертрофованих рис та вилилися у пряму військову агресію проти суверенної держави Україна”. 

Термін “рашизм” штучно утворили шляхом поєднання англійського слова “Russia” та слова “фашизм”.

Слово поки не загальновживане, але, наприклад, торік у квітні, звертаючись до українців, президент Володимир Зеленський використав саме його, щоб описати те, що робить Росія в Україні.

Український стендап-комік Антон Тимошенко тримає плакат з написом “Фашизм перетворився на рашизм”. Фото: твіттер-акаунт Тимошенка

“Рашизм — це поняття, яке буде в історичних книжках, в умовних вікіпедіях, залишиться на уроках. І за партами маленькі діточки в усьому світі будуть вставати і розповідати, коли почався рашизм, на якій землі та хто переміг у боротьбі за свободу саме проти цього страшного поняття”, – казав він. 

Окрім цього, парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики офіційно підтримав науковців, журналістів, політологів та усе громадянське суспільство, яке виступає за популяризацію та визнання терміну у світі.

“Моторошні події останніх місяців переконливо доводять: Росія XXI століття у своїй ідеології, політиці та методах ведення війни поєднує ідеологію та практику режимів комуністичного СРСР, нацистської Німеччини, а також російського імперіалізму. Це поєднання можна означити терміном “рашизм”,казали нардепи минулого року. 

Термін “рашизм” використовують й у самій Росії, однак не у негативному контексті. До прикладу, російський пропагандист Іван Охлобистін називав “рашизм” “живим тремтячим серцем”, “ідеологією героя” та “вибором мудрого”

Нагадаємо, що російський регулятор Роскомнагляд торік вимагав від Вікіпедії видалити статті англійською про війну в Україні та “рашизм”. 

Статі про “рашизм” нині є щонайменше дев’ятьма мовами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter