Наступного тижня політв’язні другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” отримають вироки

Дата: 11 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону 16 вересня планує ухвалити вироки восьми фігурантам другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Усі обвинувачені кримські татари – активісти громадського об’єднання “Кримська солідарність”, зокрема його координатор Сервер Мустафаєв.

Як інформує “Кримська солідарність“, напередодні вироку підсудні виступили з останнім словом.

“Кожен з них в останньому слові провів паралель між переслідуваннями кримських татар у царській Росії, депортацією 1944 року і переслідуваннями, що почалися в Криму у 2014 році”, – мовиться в повідомленні.

У своїй промові Сервер Мустафаєв звернув увагу, що його релігія – іслам, а з неї культура, традиції та спосіб життя – одні з важливих ідентифікаторів кримськотатарського народу.

Він звернув увагу, що всі підсудні мають вищу освіту і не вписуються в образ терориста. 

“Я, наприклад, магістр Київського національного університету будівництва й архітектури, одружений, маю чотирьох малолітніх дітей, соціально відповідальний громадянин – такий образ точно не вписується в опис “терориста”… Так чому ж сьогодні на лаві підсудних, обвинувачених у таких страшних терористичних злочинах, вісім з восьми фігурантів з вищою освітою? Як можуть багатодітні батьки зазіхати на світ і порядок свого будинку – Крим? На вісім підсудних – 35 дітей, три інженери, два викладачі, два філологи, один юрист за освітою, один з інвалідністю за зором, один офіційний опікун за інвалідом. Як можна звинувачувати таких людей у тому, що ви “вішаєте” на нас? Який розум зв’язує терор і насильство з нами? Що стало зі світом, а в цьому разі з РФ?” – сказав Сервер Мустафаєв у своїй промові.

Водночас він звернув увагу, що порушення прав людини в Криму продемонструвало, що міжнародні закони й норми, договори та меморандуми непридатні для людства, ба більше – “проти нахабної крадіжки XXI століття і беззаконня”.

Кримські татари в Криму – це серце цієї благородної землі. Сьогодні, виконуючи політику видавлювання, асимілювання і моторошної інтеграції цього народу, Росія немов убиває цей організм, де Крим без кримських татар немислимий так само, як Крим сьогодні вмирає без води, яка важлива для життєдіяльності людини.

Сервер Мустафаєв

Едем Смаїлов розкритикував фабулу обвинувачення та доказову базу. 

Іншим фігурантам справи просять такі терміни: Серверу Зекір’яєву – 15 років, Серверу Мустафаєву – 17 років, Сейрану Салієву – 19 років, Ернесу Аметову й Едему Смаїлову – по 17 років і 6 місяців.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес АметовФСБ звинувачує їх в участі в забороненій у Росії та окупованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті 15 листопада 2019 року. Всі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі й стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter