Настоятель Святогірської лаври УПЦ МП під час літургії видав позиції ЗСУ: йому оголосили підозру

Дата: 24 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Есбівці повідомили про підозру настоятелю Святогірської лаври УПЦ МП митрополиту Арсенію, який, за даними слідства, видав окупантам розташування блокпостів Сил оборони в Краматорському районі на Донеччині.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, у спецслужбі кажуть, що це сталося під час літургії митрополита Арсенія. Тоді він під відеозапис назвав парафіянам адреси блокпостів українських військ. Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в місцевому телеграм-каналі.

Правоохоронці вважають, що в такий спосіб клірик намагався завуальовано повідомити росіянам про місця дислокації українських блокпостів у фронтовому районі.

За даними слідства, митрополит Арсеній ще до початку повномасштабної війни висловлював прокремлівські наративи щодо війни в Україні. Зокрема, в інтерв’ю він називав збройну агресію РФ “громадянським конфліктом”.

Слідчі повідомили настоятелю Святогірської лаври про підозру за ч. 2 ст. 114-2 і Поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їхньої ідентифікації на місцевості. Кримінального кодексу України. Наразі йому збираються обрати запобіжний захід. 

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Фігуранту загрожує до восьми років позбавлення волі.

Нагадаємо, що місто Святогірськ, що на півночі Донеччини, окупанти захопили 7 червня 2022 року. Мер міста, Володимир Бандура, погодився на пропозицію окупантів очолити російську адміністрацію в населеному пункті. 

Коли росіяни обстріляли Всіхсвятський скит Святогірської лаври, Бандура почав розповідати, що церкву нібито підпалили українські військові, а також сказав, що “нацисти вбивають священнослужителів та ченців”. Через це в ДБР розпочали кримінальне провадження за статтею “Державна зрада”, а згодом повідомили йому й про підозру. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter