“Наша мета – щоб ви ніколи не повернулися на війну”: росіяни систематично катують українських військовополонених для покарань та залякувань

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні проаналізувала випадки катувань українських військовополонених в місцях позбавлення волі на окупованих територіях та в Росії. 

Слідчі зафіксували, що російські військові та спецслужбовці у різних місцях утримання застосовують до українських військовополонених схожі методи та інструменти тортур. Це свідчить про поширеність та систематичність такої практики.

У слідчій комісії наголосили, що знущання з військовополонених є воєнним злочином. Та водночас виявлені докази можуть свідчити про злочин проти людяності, що РФ вчиняє в Україні.

Про це йдеться у доповіді Незалежної міжнародної слідчої комісії щодо України.

Незалежна міжнародна комісія ООН опитала звільнених військовополонених, яких утримували від 9 місяців до понад року у семи різних місцях утримання в Росії та на окупованій території України. Зокрема, це СІЗО № 1 у Курську, СІЗО № 2 у Старому Осколі, виправна колонія №6 у Валуйках Бєлгородської області та виправна колонія №1 у Донському Тульської області. Крім того, слідчі вивчили та перевірили покази про катування та жорстоке поводження в інших місцях утримання, що контролює Росія.

“Географічний діапазон таких місць демонструє та підтверджує попередній висновок Комісії про те, що практика катувань є широко поширеною”, – наголошують у доповіді.

Росіяни знущаються з полонених не тільки задля отримання інформації, а й для того, аби покарати чи залякати їх, зазначають в слідчій комісії.

Опитані потерпілі розказували про принизливу та жорстоку процедуру “прийомки” майже у всіх місцях утримання.

“Ласкаво просимо до пекла”, – переказує слова росіян один з опитаних.

Потерпілих катували і на допитах, і в камерах, і в коридорах, і в душових. Їхні свідчення описують виняткову жорстокість дій росіян. Так, одному з опитаних у виправній колонії №1 у місті Донський під час одного з допитів зламали ключицю. Росіяни змушували його стрибати на одному місці протягом тривалого часу попри нещодавню операцію на нозі. Від цього у потерпілого розвилася гангрена. Полоненого також жорстоко били в ізоляторі та у дворі. Декілька разів через побиття у нього починалися кровотечі, одного разу йому вибили зуби. Його також катували струмом протягом двох тижнів.

Потерпілий розказав, що він просив росіян його вбити. Прагнучи у будь-який спосіб припинити знущання, чоловік спробував покінчити життя самогубством, однак його схопили та почали бити знов. Того разу чоловікові зламали куприк та палець ноги. 

Після звільнення потерпілих госпіталізували 36 разів через наслідки полону.

“Наша мета – щоб ви ніколи не повернулися на війну”, – переповідає слова охоронця у російській в’язниці інший опитаний колишній військовополонений.

Опитані потерпілі розказували про регулярні погрози зґвалтуванням, катування статевих органів та небажані дотики під час огляду порожнин тіла у в’язницях. 

Один з потерпілих розказав, як росіяни погрожували відрізати йому пеніс, щоб він не міг мати дітей. Погрози кастрацією чули й інші потерпілі. 

Комісія ООН зафіксували декілька фактів нелюдських умов утримання українських військовополонених. Годували їх мізерними порціями, а сама їжа була поганої якості. Подекуди на прийом їжі полоненим відводили до 7 хвилин. Частина опитаних потерпілих розказала про голодування в полоні, через що вони були вимушені їсти черв’яків, мило, папір чи залишки собачої їжі.

“Жодна жива істота не заслуговує на те, щоб до неї ставилися так, як росіяни ставляться до українців у своїх місцях позбавлення волі. Там ти більше не відчуваєш себе людиною”, – наголосив один з потерпілих.

Опитані розказали, що на території України полонених катують переважно російські військові. Натомість, коли їх перевозили до РФ, тортури вчиняли вже спецназівці Федеральної служби виконання покарань (ФСВП), а також штатні працівники місць утримання. Допити ж проводили переважно ефесбівці.

Співробітники слідчої комісії ООН опитали також військовополонених росіян, які раніше служили у ФСВП, та одного солдата сил РФ.

Щонайменше двоє колишніх спецпризначенців розказали про спеціальну нараду одразу після повномасштабного вторгнення. Тоді один з генералів регіонального управління ФСВП зібрав співробітників, яких мали направити до місць утримання українських військовополонених. Він говорив, зокрема, що “нацисти – не люди” та наказував підлеглим “працювати жорстко та не жаліти”. Спецпризначенець уточнив, що йшлося саме про фізичне насильство щодо полонених українських військових.

Інший опитаний переказав слова одного з командирів, який повернувся зі служби у місці утримання військовополонених. Командир розповів свідку про безжальне насильство щодо українців та абсолютну вседозволеність у цьому. Військовий також розказував, що його підрозділ “працював із затриманими, як з боксерською грушею”.

Слідчі комісії наголосили, що зібрані свідчення говорять про ієрархічний характер пенітенціарної служби РФ. Отже, поширені та системні катування не могли відбуватися без дозволу командування, зазначили в комісії ООН.

У Незалежній слідчій комісії підкреслили, що подібне поводження з військовополоненими є воєнним злочином. Та водночас зі зібраними слідчими доказами можна встановити, чи не є такі катування частиною визначеної політики. У такому разі це становитиме злочин проти людяності. 

Нагадаємо, за останні місяці суттєво збільшилася кількість позасудових страт українських військовополонених на полі бою. Так, з листопада минулого року росіяни вбили не менше 45 українських військових. Очільник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов зазначає, що така кількість вбивств полонених не може бути випадковістю. Це може свідчити про відповідні накази вищого керівництва РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter