“Жителів морять голодом, холодом та тримають у заручниках”: колишній мер Ірпеня про ситуацію під Києвом

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Ірпінь, Буча, Гостомель, Ворзель, Михайлівка-Рубежівка та Забуччя є епіцентром гуманітарної катастрофи на Київщині, а тому задля порятунку мешканців цих населених пунктів слід терміново прокласти “зелений коридор” для евакуації. 

З таким зверненням до міжнародної спільноти виступив колишній очільник Ірпеня та місцевий забудовник Володимир Карплюк.

Наслідки російських бомбардувань в Ірпені на Київщині, 6 березня 2022 рік. Фото: Emilio Morenatti/AP Photo

Колишній міський голова зазначив, що російські окупанти не дозволяють місцевим жителям виходити з дому навіть для евакуації, постійно обстрілюють житлові будинки з різних видів зброї, розбомбили Ірпінську міську поліклініку та новий медичний центр й захопили частину ліків, які гуманітарним вантажем вдалось доставити до регіону. 

Також у населених пунктах відсутній мобільний зв’язок, світло, водопостачання, а через пожежі в багатьох мікрорайонах довелося відключити газопостачання. 

Кинуті машини на дорозі в Ірпені. Фото: Carlos Barria/Reuters
Мешканець Ірпеня на вулиці міста. Фото: Carlos Barria/Reuters

“У всьому Приірпінні – трупи у підвалах та на вулицях, окупанти не дозволяють забирати тіла навіть “Червоному хресту”, обстрілюють авто гуманітарної допомоги. Якщо коротко. Ірпінь, Буча, Гостомель, Ворзель, Михайлівка-Рубежівка, Забуччя вже є епіцентром гуманітарної катастрофи. Місцеве населення морять голодом та холодом у підвалах, тримаючи їх як заручників”, – говорить Карплюк. 

Міжнародна спільнота, як зазначив колишній міський голова Ірпеня, має докласти всіх зусиль задля порятунку мирних людей. 

Мешканці Ірпеня ховаються під мостом від обстрілів окупантів. Фото: телеграм-канал Сергія Лещенка
Тіло загиблої людини на мосту на виїзді з Ірпеня. Фото: Chris McGrath/Getty Images

Україна від першого дня війни закликає НАТО закрити небо над країною, аби припинити бомбардування російськими військами мирних людей. Раніше депутати всіх сільських, селищних, міських й обласної рад Київщини звернулись до голів держав та урядів, парламентів та народів держав-членів альянсу з відповідним проханням. Про закриття неба НАТО просить й понад мільйон підписантів петиції на сайті Open Petition.

За даними голови Київської обласної державної адміністрації Олексія Кулеби, тільки в Білоцерківському районі на Київщині звернення з вимогою закрити небо підписали понад 20 тисяч мешканців, але збір підписів триває досі. 

Люди вибігають з будинку, охопленого полум’ям в Ірпені. Фото: Getty Images

“Київська область – серед тих, хто стримує ворога від просування в середину країну ціною життів своїх військових та мирних мешканців. Втрати, яких зазнала Україна, в основному спричинили ворожі ракети та авіація”, – наголосив він. 

Нагадаємо, що Росія вже декілька раз зривала евакуацію з низки українських міст, які внаслідок російського вторгнення опинились на межі гуманітарної катастрофи. Мова йде, зокрема, про Маріуполь, Волноваху, Суми. 

6 березня російські окупанти обстріляли з мінометів мешканців Ірпеня, які пішки намагались дістатись до евакуаційних автобусів у найближчому селі. Вивіз жителів мали б проводити залізничним транспортом, однак окупанти підірвали залізничні колії.

Попри все, 7 березня декільком тисячам мешканців міста вдалось покинути його під обстрілами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter