Населені пункти в Криму не перейменовуватимуть до деокупації – нардеп

Дата: 14 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Населені пункти Криму не планують перейменовувати до деокупації українського півострова від російських загарбників.

Про це повідомив народний депутат України Максим Саврасов в ефірі програми Суспільного мовника “Кримське питання”.

Тимчасово окупована Ялта, Автономна Республіка Крим

За словами нардепа, Комітет зараз розглядає питання, пов’язані з деколонізацією, тобто позбавляються топонімів післяреволюційного, дореволюційного та післяреволюційного періодів.

“Стосовно Криму — питання буде розглядатись вже після деокупації, ми будемо співпрацювати з владою, яка буде переобрана на виборах місцевих після деокупації півострова, ми будемо спілкуватись з місцевими мешканцями, так само разом з ними приймати рішення по населених пунктах Криму”, – зазначив він.

Він також пояснив, що зараз дуже важко зібрати необхідну кількість депутатів, щоб вони проголосували за величезну кількість населених пунктів Криму, які потрібно перейменувати. Щодо кожного з населених пунктів потрібно ухвалювати окреме рішення.

Він також повідомив, що ще одним обмеженням, яке заважає ухвалити рішення про зміну назв кількох населених пунктів півострова, є те, що неможливо під час дії воєнного стану в країні вносити зміни до Конституції України, де прописані назви кримських Севастополя та Сімферополя.

Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував повернути окупованому Севастополю давню назву Ак’яр (Aqyar). Водночас Представниця Президента України в АРК Таміла Ташева заявляла, що уряд працює над ухвалою, яка дозволить змінити топонімічні назви в Криму до його деокупації.

Як відомо, на українському півострові лишаються низка колоніальних назв, які кримці разом із владою хочуть змінити. 

Під час дискусії “Крим: візії майбутнього” з нагоди 10-річчя проєкту “Крим. Реалії” Рефат Чубаров нагадав, що після депортації кримських татар Москва з 1944-го до 1948 року трьома своїми указами перейменувала понад 1300 населених пунктів півострова. 

Під час дискусії очільник Меджлісу обурився, що Інститут національної пам’яті ігнорує історичні кримськотатарські назви й просуває такі постаті, як Менделєєв. 

“Сарабуз під Сімферополем українець, представник інституту хоче назвати Болбачновим. Ми закликали відійти від персоналій, бо це найдискусійніший підхід. Якщо хтось з українських побратимів вважає, що персоналіями в Криму можна закріпити українськість, то є дві людини, які об’єднають кримських татар та українців без обговорень — генерал Григоренко та В’ячеслав Чорновіл. Чому Інститут національної пам’яті не дає ці назви?” — обурився Рефат Чубаров. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter