Народжена за кордоном дитина отримає українське громадянство, якщо його має хоча б один з батьків – Омбудсман

Дата: 19 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Українські біженці, які знайшли тимчасовий захист від війни за кордоном, можуть поставати перед труднощами, повʼязаними з отриманням громадянства новонародженою дитиною. Проте якщо обидва батьки чи один з них є громадянами України, то дитина також автоматично отримує громадянство України, незалежно від місця її народження.

Відповідне розʼяснення опублікували на сторінці Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

Фото: Unsplash

Так, державну реєстрацію актів громадянського стану українців за кордоном проводять дипломатичні представництва та консульські установи України. Стандартний пакет документів для отримання свідоцтва про народження охоплює:

  • документ із лікарні про народження дитини або довідку лікаря, який приймав пологи поза пологовим будинком;
  • паспорти обох чи одного з батьків. Якщо документи в одного з батьків відсутні, відомості про нього визначатимуться на підставі свідоцтва про шлюб;
  • свідоцтво про шлюб, або заяву матері / батька щодо встановлення батьківства, або спільну заяву батьків, які не є подружжям.

Якщо є інші документи (свідоцтво про смерть одного з батьків, рішення суду про визнання батька зниклим безвісти тощо), їх також необхідно додати до пакета документів.

Зареєструвати новонароджену українську дитину за кордоном у державному підприємстві “Документ” неможливо, оскільки ці філії не мають таких повноважень. Водночас оформити закордонний паспорт для новонародженої дитини можна як у закордонних дипломатичних установах України, так і в “Документі”.

Нагадаємо, що, за даними Євростату, станом на кінець березня 2023 року в Європі громадяни України становили 98% отримувачів тимчасового захисту. З них майже половина (47%) – це дорослі жінки віком 35–64 років, 35% – діти, 18% – дорослі чоловіки.

Найбільше наших громадян залишається в Німеччині (1 067 755 осіб – це 27% усіх біженців у Європі), Польщі (976 575 осіб – 25%) та Чехії (325 245 осіб – 8%).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter