Народна депутатка розповіла, що може допомогти легалізувати стихійні поселення ромів

Дата: 30 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

До вироблення політики легалізації стихійних поселень необхідно залучити Асоціацію міст України. 

Про це під час круглого столу “Безпека ромських жінок і дітей: взаємодія ромської громади з поліцією та іншими державними органами захисту” розповіла народна депутатка від БПП Ірина Суслова, передає кореспондент Центру прав людини ZMINA

Ірина Суслова

Вона розповіла, що під час дискусій із народними депутатами Державна архітектурно-будівельна інспекція України запевняла, що для видавання документів на легалізацію стихійних помешкань потрібні адреси на такі об’єкти. Вона констатувала, що місцеві органи самоврядування не активні в легалізації таких поселень. 

Ірина Суслова вважає: якщо легалізувати ромські поселення, то держава може звертатися по міжнародну допомогу на будівництво гуртожитків. 

“Як можна змусити місцеве самоврядування обговорювати це питання? Гадаю, їх можна мотивувати через Асоціацію міст України. Завдяки їй можна напрацювати превентивні механізми із сезонної міграції та стихійних поселень. Усе одно ці поселення є, і їх потрібно легалізовувати. Або там буде чистота, спокій, щеплені діти з документами, які будуть ходити до школи, або лишиться як є. І тоді місцева влада матиме більше скарг від мешканців, мову ненависті в громаді і витрачатиме більше коштів”, – переконана народна депутатка.

Нагадаємо, українсько-російська війна погіршила становище ромів, особливо тих, які переселилися з Криму та східної України. Наразі немає достеменних даних про кількість ромів-переселенців, але, за результатами дослідження фонду “Чіріклі” 2014 року, від початку війни близько 9 тисяч ромів були змушені покинути свої будинки на сході України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter