Рада заборонила позови, які можуть зупиняти накази командирів, віддані у бойовій обстановці

Дата: 09 Липня 2022
A+ A- Підписатися

8 липня Верховна Рада України у Кодексі адміністративного судочинства розширила підстави за яких не допускається подання позову, якщо він зупиняє наказ або розпорядження командира, відданий у бойовій обстановці.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Фото: unian.ua

За відповідний законопроєкт №7292 “Про внесення змін до статті 151 Кодексу адміністративного судочинства України щодо забезпечення позовів у виді зупинення наказу під час воєнного стану чи в бойовій обстановці” проголосували за основу та в цілому 296 народних депутатів.

Автором проєкту виступає представник Володимира Зеленського у КСУ, депутат Федір Веніславський.

Законопроєкт доповнює ч. 3 ст. 151 Кодексу підставою, за якою не можна забезпечити позов, якщо він “зупиняє наказ або розпорядження командира (начальника), віддані військовослужбовцю в умовах воєнного стану або у бойовій обстановці“.

Основним розпорядчим актом військового управління за цих умов є наказ або розпорядження командира (начальника), який відповідно до військових статутів України віддається на правах єдиноначальності командира військової частини (начальника установи), що містить норми, обов’язкові для виконання підлеглим. Невиконання наказу або непокора військовослужбовця наказу або розпорядженню командира (начальника), вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, здатна спричинити не тільки тяжкі наслідки, але і заподіяння смерті військовослужбовцям або інших особам і цивільному населенню, потраплянню їх у полон, або навіть заподіянню шкоди національним інтересам України“, – зазначає у поясненнях Веніславський.

У пояснювальній записці до документа йдеться про те, що метою документа є безумовне виконання військовослужбовцями законних наказів командирів, відданих підлеглим в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter