Нардепи пропонують скасувати норму, яка дозволяє затримувати людину без рішення суду строком до 9 діб

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7370, що покликаний скасувати норму, за якою можна затримувати людину без рішення суду до 9 діб. Таку норму містить ухвалений у квітні закон №2201-IX.

Про це йдеться на сайті органу. 

Фото з вільного доступу

Строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати строку, визначеного статтею 211 Кримінального процесуального кодексу, вказано в законопроєкті.

Відповідно до статті 211 затриману без ухвали слідчого судді, суду людину не пізніше шістдесяти годин з моменту затримання мають звільнити або доставити до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

Якщо в умовах воєнного стану наявні об’єктивні обставини, за яких цього зробити неможливо, то розгляд клопотання мають здійснювати із застосуванням технічних засобів (відео-, аудіозв’язку) для забезпечення дистанційної участі затриманої особи. Якщо й цього неможливо зробити, то людину повинні негайно звільнити. 

“Нещодавно я писав, що парламент прийняв закон, за яким можна затримувати людину без рішення суду до 9 діб, що явно суперечить Конституції України. І от вчора з’явився законопроєкт № 7370, яким ця норма скасовується і все повертається до конституційних 72 годин, що є очевидним позитивом і чудовою практикою визнання власних помилок”, – написав у фейсбуку правозахисник Володимир Яворський. 

Нагадаємо, що 2 травня набули законної сили зміни, внесені до Кримінального процесуального кодексу України, які дозволили поліції затримувати громадян на 9 діб без рішення суду та проводити нічні обшуки за відсутності понятих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter