Нардепка Ірина Геращенко подала позов проти спікера Ради Стефанчука, бо він “руйнує парламентаризм”

Дата: 10 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Народна депутатка від партії “Європейська солідарність” подала позов до Київського окружного адміністративного суду проти спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, якого вона звинувачує в протиправній бездіяльності. 

Про це нардепка розповіла в соцмережах. 

Фото: Ірина Геращенко

Торік у грудні за кордон не випустили колишнього президента Петра Порошенка, а пояснювали це скасуванням відрядження, про яке розповів перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, через дані від СБУ. Есбівці переконували, що Порошенко планував зустрітися з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, а Росія хотіла використати це проти України. 

Вже наступного дня до США не випустили депутаток Іванну Климпуш-Цинцадзе, Марію Іонову та Ірину Геращенко.  Вони розцінили це тоді як “системну атаку не на “Європейську солідарність”, а на демократію, баланс влади й верховенство права”. 

Геращенко, нині коментуючи подання позову проти Стефанчука, звинуватила того в “руйнації парламентаризму” та формуванні делегацій для поїздок за кордон, “керуючись власними симпатіями”. Нардепка обіцяє, що схожі позови щодо спікера Ради подадуть і інші її колеги, “хто не згоден з тим, що ВР – це колгосп імені Стефанчука”. 

“Й питання не у відрядженнях. Стефанчук рано чи пізно відповідатиме за політичну цензуру, тиск на опозицію і знецінення ВР як незалежної інституції”, – підсумувала свій допис парламентарка. 

Стефанчук публічно позов проти себе не коментував, але раніше вже висловлювався щодо претензій депутатів. Він казав про “маніпулювання фактами щодо будь-якого утиску”, наводячи дані стосовно кількості погоджених відряджень. 

На початку поточного року журналісти видання “Ліга” публікували розпорядження Стефанчука від 29 грудня 2023 року, що є в їхньому розпорядженні. У ньому серед іншого йдеться, що нардепам можуть не погодити закордонні поїздки, якщо під час попереднього виїзду депутат до початку відрядження не отримав “роз’яснення МЗС щодо зовнішньополітичного курсу України або погоджені МЗС тези офіційних заяв, коментарів народного депутата щодо реалізації державної політики у сфері зовнішніх зносин з питань, пов’язаних з темою відрядження за кордон”.

Нагадаємо, що торік кількість замовних матеріалів в українських онлайн-медіа збільшилася. Серед політичних замовників дослідники називали, зокрема, олігарха Ріната Ахметова, мера Києва Віталія Кличка, а також колишнього президента Петра Порошенка

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter