Наразі за кордоном перебувають близько 400 тисяч українських школярів – Лісовий

Дата: 28 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися
За даними Міністерства освіти і науки України нині за кордоном перебуває 7 мільйонів українців із яких 400 тисяч – школярі.
 
Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на очільника відомства Оксена Лісового.
 
Фото з відкритих джерел

“За тією статистикою, що ми маємо, 7 млн українців перебувають за кордоном. Мільйон із них – це молодь, а з молоді 400 тисяч – це діти, які навчаються в школах. Зараз ми маємо величезний ризик втратити цих людей. Найбільшою цінністю для України є люди. Ми усвідомлюємо, що саме на боротьбу за повернення цих людей повинна бути сформована певна державна політика”, – розповів міністр освіти і науки України.

Лісовий зауважив, що законодавство країн, куди виїхали родини з України, передбачає інтеграцію іноземців у їхні освітні системи. Тому, за його словами, виникає проблема подвійного навантаження на дітей, багато продовжують навчання і в українській, і в європейській школах. Очільник МОН зазначив, що через таке навантаження на школяра, родини можуть віддавати перевагу навчанню у європейському навчальному закладі. Міністр зазначив, що відомство впроваджує низку заходів, спрямованих на розвантаження школярів та підтримку зв’язків з Україною.

“Передусім – це полегшення зарахування тих універсальних дисциплін, які є в європейських школах. Результати з усіх предметів, що вивчаються в європейських школах, крім української мови, української літератури та історії України, ми можемо зарахувати. Друге – ми створюємо спеціальні дистанційні класи, (зараз триває створення окремих дистанційних шкіл), де вивчають тільки український компонент (українську мову, літературу, історію України – ред.)“, – розповів Лісовий.

Нагадаємо, що лише трохи більш ніж половина українців планує повертатися додому після остаточного завершення повномасштабної війни. “Точно планують” повернутися додому 50% українців, “радше планують” – 24%. Однак що довше триватиме війна, то більше людей адаптуються до життя за кордоном і не повернуться до України, зазначають дослідники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter