Наразі у російських в’язницях утримують понад 400 українок

Дата: 26 Травня 2024
A+ A- Підписатися

На сьогодні у кремлівських застінках перебуває 403 українських жінки –  як військовослужбовців, так і цивільних. До цього числа також входять українки, які вважаються зниклими безвісти з 2014 року.

Про це повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими (КШ).

Маргарита Харенко та Сергій Авраменко на засіданні Південного окружного військового суду, Ростов-на-Дону, 4 квітня 2024 року. Скриншот відео з соцмережі

За словами представників КШ, РФ продовжує ігнорувати неодноразові звернення України повернути поневолених жінок. Окупанти утримують їх у жахливих умовах, порушуючи тим самим Третю Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

Звільнені з полону жінки твердять серед іншого про приниження, негуманні умови утримання, недостатнє харчування, неможливість отримати кваліфіковану медичну допомогу та зв’язатися з рідними“, – йдеться у повідомленні.

Як зауважують представники Координаційного штабу, попри численні порушення, росіяни забороняють персоналу Міжнародного комітету Червоного Хреста відвідувати місця несвободи у Росії та на окупованих територіях. За інформацією КШ, зараз на території РФ та на ТОТ налічується понад 100 в’язниць, в яких утримуються як військовополонені, так і цивільні.

У КШ нагадують, що Україна неодноразово пропонувала РФ звільнити українок. Згідно з міжнародним гуманітарним правом, жінки мають бути звільненими з полону або репатрійованими до нейтральних країн – так само як і важко хворі особи. Але представники країни-агресора продовжують займатися маніпуляціями, оприлюднюючи різноманітні списки (списки обмінів. – Ред.). Також росіяни вдають, що не знайомі з ними ж підписаними міжнародними угодами, аби їх не виконувати.  

“Але за цим усім криється небажання продовжувати обміни”, – вважають в Координаційному штабі.

Раніше, у квітні цього року, при Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими створили робочу групу, яка займатиметься питаннями звільнення цивільних, незаконно позбавлених особистої свободи Росією. До групи увійшли представники Офісу омбудсмана, Коордштабу (КШ), Офісу генерального прокурора, СБУ та інших державних органів із залученням громадських організацій. Про необхідність єдиної структури, яка розв’язуватиме саме питання цивільних, викрадених Росією, тривалий час говорили об’єднання родин незаконно утримуваних осіб та правозахисники. Відтак ухвалили рішення створити відповідну групу на базі КШ. Для цього потрібно було внести зміни до урядової постанови №257  “Про утворення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими”. Посадовці вносили ці зміни понад рік і зрештою таки ухвалили відповідний документ.

Нагадаємо, південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив волонтерку Маргариту Харенко та спортсмена Сергія Авраменка з Мелітополя до 20 та 16 років позбавлення волі відповідно. Їх звинуватили у замаху на російського військовослужбовця, а Маргариту Харенко також звинувачують у “шпигунстві” та приналежності до організації “СІЧ-С14”.

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону не дозволив бабусі незаконно утриманої окупантами Ірини Навальної бути присутньою онлайн на відкритому засіданні. Проте на засідання допустили російських журналістів.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter