Напади на ґрунті ненависті в Україні залишаються безкарними – Amnesty Іnternational

Дата: 03 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У 2019 році ефективного розслідування нападів на ґрунті ненависті в Україні не проведено, а в тих нечисленних випадках, де потенційно винних у злочинах ідентифікували, влада применшувала, а подекуди й узагалі ігнорувала зазначений мотив.  

Про це йдеться у звіті Amnesty Іnternational “Права людини в Україні у 2019 році”. 

Так, наприклад, у звіті зазначають, що до судового розгляду притягнули лише двох із шести нападниць і нападників, жертвою яких у 2018 році стала Віталіна Коваль, правозахисниця і ЛГБТ-активістка з Ужгорода. 

8 березня Віталіна організувала в місті мирну акцію на підтримку прав жінок та ЛГБТ до Міжнародного жіночого дня.

Попри те що поліція зобов’язалася гарантувати протестувальницям безпеку, під час події їх оточили агресивно налаштовані представники радикальних угруповань. Нападники почали вигукувати образи, а потім плеснули в обличчя Віталіні червоною фарбою, що спричинило хімічний опік очей. 

“Напад кваліфікували як завдання легких тілесних ушкоджень. Прокуратура передала справу в суд, але в грудні, через багато місяців з моменту передачі, судовий розгляд перебував лише на початкових етапах. Разом з тим мотив ненависті, через який скоїли напад, став предметом окремого розслідування, розпочатого в грудні 2018 року, яке станом на кінець 2019 досі тривало”, – йдеться у звіті. 

Нагадаємо, що раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова наголосила на тому, що слід пришвидшити внесення змін до Кримінального кодексу України задля протидії злочинам ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter