Нападника на “Веселковий флешмоб” у Запоріжжі оштрафували на 17 тисяч гривень (доповнено)

Дата: 15 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя вирішив оштрафувати обвинуваченого в справі про напад на ЛГБТ-акцію “Веселковий флешмоб” у травні минулого року.

Про це йдеться у вироку суду від 15 січня.

16 травня минулого року громадська організація “Ґендер Зед” організувала в Запоріжжі “Веселковий флешмоб”: люди стояли з плакатами на підтримку толерантності в центрі міста біля мерії. Незабаром після початку акції до її учасників підбіг невідомий чоловік, який кинув петарду та намагався втекти. Трохи згодом поліцейські затримали 46-річного нападника, із собою він мав пістолет і шокер. Як повідомляли організатори акції, ніхто з учасників флешмобу не постраждав, але лікарі швидкої забрали поліцейського.

У вироку зазначається, що унаслідок вибуху біля Запорізької міської ради двоє учасників флешмобу дістали легкі тілесні ушкодження. Ще трьох людей слідчі визнали потерпілими, зокрема поліцейського, який фільмував мирне зібрання.

У суді обвинувачуваний Богдан Завгородній розповів, що знайшов у кишені петарду і підпалив її через негативне ставлення до мітингу.

Напад на учасників “Веселкового флешмобу” в Запоріжжі, організованого до Дня протидії гомофобії та трансофобії, відбувається не вперше: у 2017 році під час такого інциденту постраждали п’ятеро осіб.

14 січня цього року 46-річний нападник визнав свою провину. Обвинувачення просило для чоловіка найм’якіше покарання згідно зі статтею “Хуліганство”. 

Суд зобов’язав чоловіка сплатити штраф у 17 тисяч гривень. Суддя Інна Крамаренко визначила більшу суму штрафу, ніж просив прокурор. В ухвалі наголошується, що хоч Завгородній і визнав свою провину та зазначив, що надалі буде стримуватися, проте деякі потерпілі зазнали шкоди здоров’ю від його дій і вибачення у них він не просив, а розкаявся лише в тому, що порушив закон. Окрім цього, суд стягнув з обвинувачуваного 1430 гривень через витрати на залучення експертів.

“Відтак суд вважає, що призначення Завгородньому Б. В. покарання у вигляді штрафу та у визначеному судом розмірі буде відповідати принципу необхідності і достатності для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів, випливає з дотримання судом принципів “рівних можливостей” та “справедливого судового розгляду”, встановлених ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод“, – йдеться в рішенні суду.

Експерт правозахисного центру “Наш світ” Олександр Зінченков указує, що слідство неправильно кваліфікувало злочин. Замість статті 161 ККУ (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”) обвинувачуваному інкримінували ч. 1 ст. 296 (“Хуліганство”). 

Наразі обвинувачений, представник прокуратури і постраждалі повідомили, що не планують подавати апеляції.

Нагадаємо, що це не перше рішення проти гомофобів, яке ухвалюють суди в Запоріжжі. Минулого року громадська організація “Інсайт” виграла суд у справі про напад на Фестиваль рівності в Запоріжжі у 2017 році. Тоді одну з нападниць засудили до одного року умовно. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter