Нам потрібні реальні результати розслідування справ Майдану – Зеленський

Дата: 21 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський закликав до ефективного розслідування справ Майдану, щоб суспільство отримало реальні результати, а винуватці вбивств були покарані. 

Про це він сказав під час урочистостей з нагоди Дня Гідності та Свободи.

Участь Президента України Володимира Зеленського та пані Олени Зеленської у заходах до Дня Гідності та Свободи.

Участь Президента України Володимира Зеленського та пані Олени Зеленської у заходах до Дня Гідності та Свободи.

Gepostet von Офіс Президента України am Mittwoch, 20. November 2019

Зеленський разом з родиною поставив свічки до хреста в пам’ять загиблих майданівців, а у своїй промові назвав День Гідності та Свободи особливим для кожного українця. 

“Гідність та свобода – невід’ємні складові нашої ДНК. Українці не на словах знають, як захищати свою гідність та виборювати свободу на барикадах. У тій боротьбі, на жаль, ми заплатили найвищу можливу ціну – людське життя”, – сказав він.

Також очільник держави наголосив, що на алеї Небесної сотні має з’явитися музей Революції гідності, однак для вшанування пам’яті кожного загиблого музею недостатньо.

“Звичайно, нам потрібні реальні результати розслідування справ Майдану. Родини загиблих та все суспільство мають обов’язково отримати відповіді, а винні – обов’язково отримати покарання”, – наголосив Зеленський. 

Після промови він поговорив із родичами загиблих, які нагадали йому про традиційну зустріч 20 лютого.

“Я думаю, було б дуже гарно, щоб 20 лютого вже з якимось результатом були”, – сказав президент.  

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Як відомо, в лютому цього року в п’яту річницю розстрілів на Євромайдані міжнародні партнери та правозахисні організації закликали Україну краще розслідувати справи Майдану. Деякі навіть називали розслідування розстрілів активістів під час Революції гідності “ганьбою українського судочинства”.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter