Наказ про індивідуальні номери для міліції виявився недосконалим

Дата: 22 Січня 2015
A+ A- Підписатися

У наказі щодо впровадження індивідуальних номерів для міліції правозахисники знайшли моменти, що свідчать про недосконалість цієї реформи.

“Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів” на своїй сторінці у facebook повідомляє, що активісти асоціації надіслали запит на доступ до публічної інформації і отримали у відповідь сам наказ. Кілька моментів у тексті наказу викликали в активістів питання.

Зокрема, те, що номери наноситимуться “на протиударні шоломи на поверхню з боку потилиці”: “Тобто для того, щоб можна було зафіксувати номер, перед тим, як бити когось, міліціонер повинен підійти до жертви і повернутись спиною. Трохи незручно, правда?

Також правозахисники здивовані, що шоломи кожного дня видаватимуть різні, а номери записуватимуть до журналу, що має гриф “для службового користування”: “Значить, зазирнути в цей журнал просто так ніхто не зможе. Тобто, можливо, після відкриття кримінального провадження адвокату потерпілого і нададуть таку можливість. Але де гарантія, що до того часу запис з журналу не пропаде чи не зміниться?

Насправді ж, за словами активістів, запровадити ефективну систему ідентифікації міліціонерів не складно і не дорого: потрібно створити єдину базу даних унікальних ідентифікаційних номерів працівників міліції по всій країні, видавати номери працівникові один раз і на всю службу, дублювати номери на усіх видах форми і спецзасобів та в посвідченні, заборонити міліціонерам знімати з себе ці номери під час служби та перешкоджати фотографуванню чи фільмуванню номерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter