“Найсерйозніша криза з часів Великої депресії”: в ООН розповіли про безробіття у 2020 році

Дата: 26 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Минулого року пандемія коронавірусу завдала “безпрецедентного” удару по світовій економіці, фактично знищивши 225 мільйонів штатних робочих місць.

Про це повідомляє BBC.

Фото: AP
 
Згідно зі звітом Міжнародної організації праці і Спеціалізована установа Організації Об'єднаних націй, яку заснували для підтримки міжнародного співробітництва в справі забезпечення миру в усьому світі й зменшення соціальної несправедливості за допомогою поліпшення умов праці. , криза спричинила скорочення робочого часу на 8,8%, що вчетверо більше, ніж після фінансової кризи 2008 року. Минулого року близько 33 мільйонів людей у світі втратили роботу, а загалом участь у робочій силі і Розраховують як відношення (у відсотках) кількості економічно активного населення віком 15–70 років до всього населення зазначеного віку чи населення за відповідною соціально-демографічною ознакою. впала на 2,2 відсоткового пункту порівняно зі зменшенням лише на 0,2 відсоткового пункту між 2008 та 2009 роками.

“Це була найсерйозніша криза у світі праці з часів Великої депресії 1930-х. Ознаки одужання, які ми бачимо, обнадійливі, але вони неміцні й украй невизначені”, – зазначив генеральний директор МОП Гай Райдер.

Поточного року, за розрахунками МОП, існує три варіанти розвитку подій щодо втрати робочих місць: 

  • песимістичний – кількість робочих місць скоротиться на 130 мільйонів;
  • базовий – скоротиться на 90 мільйонів;
  • оптимістичний – скоротиться на 36 мільйонів.

Згідно з даними експертів, особливо від нової кризи постраждали такі регіони, як Латинська Америка, Карибський басейн, Південна Європа та Південна Азія.

Нагадаємо, що минулого року Міжнародна організація праці прогнозувала, що спричинені пандемією коронавірусу економічна та трудова кризи можуть збільшити безробіття у світі на майже 25 мільйонів осіб.

У вересні 2020-го безробіття в Україні сягнуло майже 10%, а наприкінці року стало відомо, що безробітні отримали 14,5 мільярда державної допомоги.

Криза непропорційно вплинула на жінок та чоловіків в Україні, адже, як показують дослідження, вони однаково часто втрачали роботу, проте жінок працевлаштовували рідше. Втрата роботи вплинула й на переселенців, які через брак коштів під час пандемії змушені повертатися на окуповані території та фактично ризикувати життям.

Фотографія обкладинки: Getty Images 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter