Найбільше фактів катувань цивільних військовими РФ, зафіксували на Херсонщині, Київщині і Чернігівщині

Дата: 26 Червня 2022
A+ A- Підписатися
Українські правоохоронці зафіксували найбільше фактів катувань і жорстокого поводження військовослужбовців РФ з мирним населенням у Херсонській, Київській та Чернігівській областях.
 
Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.
 
Тіло закатованої російськими військовими цивільної, знайдене на Київщині. Архівне фото. Джерело: Офіс генпрокурора

“Від 24 лютого правоохоронці встановили найбільше фактів катувань та жорстокого поводження російськими окупантами з цивільним населенням на територіях Херсонської, Київської та Чернігівської областей. Також встановлені численні випадки знущань над українськими військовополоненими в російських “концтаборах”, – заявила Венедіктова.

За її словами, катування – це знаряддя війни та спосіб самоствердження для РФ. Але разом з тим  кожен такий факт фіксують і розслідують правоохоронні органи.

“Ми вже ідентифікуємо і притягуємо до відповідальності катів, які мучили людей, імітували і навіть здійснювали їх страти”, – зазначила генпрокурорка.

Водночас Венедіктова наголосила, що завданням правоохоронців є встановити справедливість щодо кожного злочину, скоєного за всі 8 років російської агресії. 

Генпрокурорка зазначила, що цього тижня завершилося досудове розслідування стосовно колишнього керівника незаконної в’язниці “Ізоляція” у Донецьку Дениса Куликовського на прізвисько “Палич”.

“Він постане перед судом після ознайомлення з матеріалами, зібраними слідством про організацію ним допитів, зґвалтувань неприродним способом, катувань електричним струмом, імітацій розстрілу, поміщення на кілька годин у дерев’яну труну, забиту цвяхами”, – додала Венедіктова.

Крім того, за її словами, днями повідомили про підозру ще 12 учасникам терористичної організації “ДНР” з числа “оперативних та слідчих працівників” так званого “Міністерства державної безпеки”, які на території заводу “Ізоляція” та Донецького апеляційного адміністративного суду, аби примусити потерпілих надавати неправдиві свідчення, застосовували до них фізичний вплив та катування струмом.
 
Також правоохоронці повідомили про підозру 5 учасникам терористичної організації “ДНР”, які систематично застосовували катування та фізичне насильство до утримуваних у Горлівській виправній колонії №27.
 
Нагадаємо, у Херсонській області російські окупанти утримують у своїх катівнях близько 600 українців, до яких застосовують тортури. Крім того, викрадених мешканців з області вивозять до Криму.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter