Нацрада вважає зауваження ZMINA щодо виборів Наглядової ради Суспільного “тиском”, але інформацію перевірить

Дата: 23 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Громадська комісія при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення назвала “певним тиском” заяву Центру інформації про права людини (ZMINA), в якій висловлене застереження щодо можливої участі в конференції з обрання члена Наглядової ради Суспільного фейкових правозахисних громадських організацій, але пообіцяла перевірити їхні дані.

Про це повідомляється на сайті Нацради.

Джерело: suspilne.media

Усього Нацрада, що обирає членів наглядового органу Суспільного мовника від громадськості, отримала документи від 64 об’єднань і асоціацій. Закон висуває такі вимоги до ГО:

  • бути громадським об’єднанням або асоціацією;
  • діяти не менше як три роки у відповідній сфері;
  • членами організації мають бути авторитетні у своїй сфері особи;
  • діяльність організації має бути активною (упродовж останніх трьох років вони організовують періодично, не рідше ніж декілька разів на рік, громадські заходи щодо проблем, які існують у відповідній сфері: ініціюють публічні обговорення актуальних питань, публічні дискусії у професійній сфері тощо).

“Проте з поданої інформації не завжди зрозуміло, чи здійснює та чи та організація активну діяльність, чи належать її заходи до правозахисної сфери. У деяких випадках треба уточнити дані, що наведені в різних документах, і між ними є розбіжності”, – йдеться у повідомленні на сайті Нацради.

Під час засідання Громадська комісія вирішила не допускати до участі в конференції також організації, які за своєю юридично-організаційною формою є благодійними фондами, й ті, що подали неповний пакет документів.

Водночас комісія додатково звернеться до понад 30 об’єднань і асоціацій, у документах яких недостатньо інформації про їхні заходи, для отримання підтверджених даних про активну самостійну чи спільну з іншими ГО роботу у правозахисній сфері: ті мають подати їх до кінця робочого дня 27 вересня.

Наступне засідання Громадської комісії відбудеться 28 вересня о 16:00. 

Нагадаємо, що 20 вересня ГО “Центр інформації про права людини” (ZMINA) оприлюднив відкрите звернення до голови Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Ольги Герасим’юк, голови та членів Громадської комісії з питань проведення конференцій.

У ньому йдеться про те, що до складу Наглядової ради Національного суспільного телебачення і радіомовлення своїх представників делегували фейкові правозахисні організації: їхня мета – обрати до цього органу свого представника.

Заяви від ГО та асоціацій у правозахисній сфері для участі в обранні члена Наглядової ради оприлюднені на сайті НСТУ.

Аналіз поданих та оприлюднених документів від ГО наведений у додатку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter