Національне військове меморіальне кладовище офіційно буде на Київщині: проти виступали деякі рідні загиблих

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Уряд офіційно визначив розташування для Національного військового меморіального кладовища на двох ділянках у Гатненській громаді Фастівського району Київської області.

Про це розповів очільник уряду Денис Шмигаль

Проєкт вхідної групи до меморіального кладовища. Фото: ДУ “НВМК”

За словами прем’єра, “створення такого кладовища має дуже велике значення для нашої країни”.

“Ми завжди маємо пам’ятати тих, хто віддав життя за Україну у війні за нашу свободу та незалежність”, – наголосив він. 

В уряді обіцяли, що перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі плануються на початку осені 2024 року. 

Фото: ДУ “НВМК”
Фото: ДУ “НВМК”

Створення загальнодержавного військового кладовища в Україні обговорюють ще з 2011 року, втім, лише після початку російської агресії у 2014-му це питання актуалізували. У 2015-му облаштування зафіксували в урядовому плані до 2020 року, і згодом цей пункт перейшов уже до плану на 2025 рік. 

Спочатку посадовці припускали, що меморіал може з’явитися поряд з Національним заповідником “Биківнянські могили” в Києві, а не за містом. Ділянка, яку розглядали для кладовища, мала площу близько 90 гектарів і розташована була не в межах, а поруч із похованнями та меморіалом жертвам радянського тоталітаризму. 

Нагадаємо, що ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter