Національне військове меморіальне кладовище може з’явитись у Биківнянському лісі в Києві

Дата: 24 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Майбутнє національне військове меморіальне кладовище, де будуть поховані учасники російсько-української війни, може з’явитись поряд з Національним історико-меморіальним заповідником “Биківнянські могили” у Києві. 

Про це розповіли у Міністерстві у справах ветеранів. 

Член почесної варти української армії. Фото: Christopher Furlong/Getty Images

Заповідник “Биківнянські могили” є меморіальним простором і наразі найбільшим в Україні місцем поховань жертв радянського режиму, зокрема сталінського Великого терору 1937–1938 років.

Ділянка, яку розглядають для кладовища, має площу близько 90 гектарів і розташована не в межах, а поруч із похованнями та меморіалом жертвам радянського тоталітаризму, кажуть в Українському інституті національної пам’яті.

Буферна зона від поховань жертв репресій становитиме 500 метрів. 

Братська могила на території заповідника “Биківнянські могили”. Фото: фейсбук-сторінка заповідника

Напередодні в “Укрінформі” посадовці казали, що обрана територія перебуває у віданні “Мінкульту”, що дасть змогу уникнути частини бюрократичних процедур і прискорити процес. У міністерстві менше ніж рік існує окрема установа, що опікуватиметься спочатку створенням комплексу, а надалі займатиметься функціонуванням простору.

Створення національного військового меморіального кладовища передбачає ухвалений торік Верховною Радою закон. Згідно із ним, архітектурний комплекс має включати, окрім кладовища, ще й музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань.

Увічнення ж пам’яті тих, кого вже поховали на інших цвинтарях, здійснюватимуть у музейному комплексі. 

Биківнянський ліс. Фото: вікіпедія

Нині влада не розкриває точні дані щодо кількості загиблих під час війни українських військових, однак торік у серпні Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний казав, що загинули майже 9 тисяч захисників України. 

Нещодавно у деяких світових медіа писали про нібито втрати ЗСУ у 120 тисяч людей, втім, українські посадовці ці цифри називають неправдивими. 

Нагадаємо, що за час повномасштабного вторгнення Росії рідним вдалося повернути тіла 1426 військових, які загинули, захищаючи Україну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter