Нацбанк називає неприпустимим введення в обіг рубля на тимчасово окупованих територіях України

Дата: 29 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Національний банк України вважає неприпустимими обмеження Росією обігу готівкової та безготівкової гривні та запровадження обігу російського рубля на територіях, що тимчасово не контролює українська влада або які перебувають під загрозою захоплення. Це, зокрема, Запорізька та Херсонська області. 

Про це йдеться в заяві інституції. 

Інформація про “ініціативу” введення в обіг рублів надходить від банків, а також засобів масової інформації. Водночас такі дії російських загарбників неможливі без злочинної підтримки та політичної волі керівництва Центрального банку Росії, переконані в Нацбанку. Такі дії, крім того, порушують норми міжнародного права:

“Таким чином росія створює додаткові передумови для гуманітарної кризи на тимчасово захоплених територіях України. Держава-агресор повинна припинити свої спроби фінансового терору українців”.

Інституція звернулася до Офісу генерального прокурора України, щоб орган урахував цю інформацію для підготовки позовів до відповідних міжнародних судів. 

У Нацбанку також наголосили, що, відповідно до Конституції, єдиною грошовою одиницею України є гривня, а банки готові забезпечувати її обіг:

“Випуск та обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу забороняється. Банківська система України спроможна здійснювати належне обслуговування населення, а Національний банк та банки – продовжувати забезпечувати обіг гривні на тимчасово захоплених територіях відповідно до законодавства України”.

Відповідно, Нацбанк:

  • вважає неприйнятним сприяння військовій агресії російських загарбників, зокрема щодо будь-якого обмеження обігу грошової одиниці України – гривні;
  • вимагає від центрального банку Росії негайного припинення дій щодо запровадження обігу інших платіжних засобів на тимчасово захопленій території України.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter