Нацбанк готує для фізосіб щомісячні обмеження на карткові транзакції, але для волонтерів можуть бути визначені індивідуальні ліміти

Дата: 26 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Національний банк України (НБУ) готує проєкт рішення про обмеження карткових переказів між фізичними особами: планується, що ліміти на вихідні перекази можуть скласти 100 тисяч гривень та 30 операцій на місяць для одного рахунку.

Про це повідомили представникам медіа у НБУ, пише LIGA.net.

Джерело: pixabay.com

Обмеження, що базуватиметься на квітневому рішенні Ради нацбезпеки та оборони щодо протидії нелегальному гральному бізнесу, мають намір впровадити впродовж місяця.

Обмежувати вхідні транзакції не планують, аби не ускладнювати діяльність, наприклад, волонтерам. До того ж за наявності підстав та підтверджень ліміти, як виняток, можуть і збільшувати.

Майбутні обмеження викликали занепокоєння волонтерської спільноти. Багато волонтерів побачили ймовірні обмеження своєї діяльності через лімітовану кількість переказів і сум.   

Водночас глава НБУ Андрій Пишний наголосив на тому, що обмеження переказів з картки на картку не вплинуть на абсолютну більшість громадян і принесуть бюджету додаткові кошти. Він підтвердив, що у випадку з волонтерами можуть бути визначені індивідуальні ліміти.

“Обмеження жодним чином не вплинуть на діяльність волонтерів! Адже кількість можливих вхідних операцій на картку не змінюється, а волонтери й надалі можуть проводити збори. Обмеження діятимуть лише на “вихідні” платежі”, – пояснив він.

До того ж, за його словами, операції за реквізитами IBAN будуть доступні без будь-яких обмежень.

Для обговорення можливих проблем НБУ планує організувати зустріч представників фінустанови, банків-емітентів з волонтерами, щоб обговорити усі питання і там, де буде потреба – “відкалібрувати рішення”.

Зміни, про які йдеться, першочергово вплинуть на поширену практику використання персональних, так званих Р2Р-переказів для незаконних фінансових операцій – обслуговування наркоторгівлі, незаконного грального бізнесу та різних тіньових схем, розповів Пишний.

За його твердженням, обмеження в 30 операцій на місяць не відчують 98,44% клієнтів банків. А обмеження за сумою в 100 тисяч гривень не вплине на 95% клієнтів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 31 березня 2024 року завершився перехідний період, під час якого до України можна було завозити гуманітарну допомогу, використовуючи паперові декларації. З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу до України можна лише з використанням Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter