Нацслужба здоров’я вперше зупинила виплату медзакладу через махінації із деклараціями

Дата: 23 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Національна служба здоров’я України вперше зупинила виплати за новою системою медреформи в Калуші Івано-Франківської області.

Про це у Facebook повідомив керівник Національної служби здоров’я України Олег Петренко.

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги міста за 15 днів внесли в електронну систему охорони здоров’я 44 тисячі декларацій.

“Це означає, що процес внесення відбувався безперервно 24 години на добу. Лише 40 секунд на кожну декларацію”, – зауважує Петренко.

Виявилось, що заклад вносив декларації в систему на підставі декларацій незатвердженої форми, які були заповнені від руки.

“Замість того, щоб робити це в електронній системі, як того вимагає закон. На частині цих “декларацій” взагалі немає підписів пацієнтів. Номери декларацій, які автоматично повинна присвоювати система, вписані в декларацію вручну”, – розповів чиновник.

Петренко нагадав, що існує два способи підтвердити дані пацієнта під час створення декларації в системі: через SMS і через документи, які посвідчують особу (у тих виняткових випадках, якщо у пацієнта немає мобільного телефону).

“За нашою статистикою, в середньому 3-4% декларацій підтверджуються через документи, решта – через SMS. Зараз відсутність мобільного телефону – це вже швидше виняток, ніж норма. Та в Калуші всі 44 тисячі декларацій було підтверджено в інший спосіб – документами, що посвідчують особу. Без верифікації через мобільний телефон. Такий незвичний вибір спосіб реєстрації в системі декларацій пацієнтів у Калуші – тривожний дзвінок для Нацслужби здоров’я”, – наголосив він.

Наразі служба зупинила виплати до з’ясування ситуації та проведення перевірки.

“НСЗУ уклала 161 договір із закладами, що надають первинну допомогу. І лише в одному випадку до цього часу не були здійснені виплати. Це вимушений крок” – підкреслив Петренко.

Нещодавно МОЗ України внесло зміни до Порядку вибору лікаря, що надає первинну медичну допомогу. Тепер лікар або реєстратор більше не зобов’язані виготовляти і зберігати копії документів, які надає пацієнт. Змінився перелік інформації, що вноситься до декларації: тепер не потрібно зазначати зареєстроване місце проживання пацієнта, оскільки пацієнт обирає лікаря незалежно від місця прописки. 

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter