Нацрада позапланово перевірить NewsOne через зірваний телеміст із російським телеканалом

Дата: 09 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вирішила призначити позапланову перевірку телеканалу NewsOne. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив член Нацради Сергій Костинський

Офіційна причина призначення перевірки – можливе розпалювання ворожнечі. Експерти перевірять, чи дотримується телеканал норми статті 28 Закону України “Про інформацію”, де зазначено, що інформацію не може бути використано для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. А також абзацу четвертого частини другої статті 6 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, в якому йдеться про те, що не допускається використання телерадіоорганізацій для закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, в частині розпалювання ворожнечі.

Костинський зазначив, що на позачерговому засіданні відомства, де окрім призначення перевірки розглядали й питання реагування РНБО, СБУ та МВС на ситуацію із зірваним телемостом між NewsOne та російським каналом “Россия 24”, всі рішення ухвалювали одностайно. 

Як відомо, інформація про проведення спільного телемосту під назвою “Треба поговорити” з’явилася 7 червня. Його в ефірі телеканалу “Росія 24” анонсував директор російського державного міжнародного інформаційного агентства “Росія сьогодні” та ведучий пропагандистських програм на російському телебаченні Дмитро Кисельов. Імовірне проведення шоу спричинило хвилю обурення: прем’єр-міністр Володимир Гройсман назвав майбутній ефір спробою реваншу та закликав керівництво українського каналу NewsOne відмовитися від цієї ідеї, а низка експертів наголошувала на тому, що проведення телемосту – порушення чинного законодавства. 

Згодом керівництво каналу заявило, що скасувало проведення телемосту, проте ГПУ зареєструвала провадження про замах на скоєння державної зради через анонс та викликала на допит керівництво та журналістів NewsOne. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter