Начальник поліції Київщини Нєбитов і слідча Лучинська не прийшли на суд у справі Ноздровської через відрядження

Дата: 14 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва не зміг допитати нинішнього начальника головного управління поліції Київщини Андрія Нєбитова: той надіслав до суду листа про те, що перебуває у відрядженні в зоні проведення Операції об’єднаних сил і клопотав про перенесення допиту і проведення його у форматі відеоконференції.

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA. 

Потерпілі Анастасія Ноздровська та її бабуся Катерина Дуняк. Фото: Анастасія Москвичова

Із клопотанням про допит через відеозв’язок до суду звернулась і слідча Лідія Лучинська, яку викликали на наступне засідання, заплановане на 21 липня. За словами поліцейської, вона також перебуває у відрядженні, але в Житомирі.

Потерпілі – родина загиблої активістки Ірини Ноздровської – та обвинувачений висловилися проти допиту обох представників поліції у форматі відеоконференції. Порадившись, колегія суддів вирішила допитати їх наживо згодом, коли з’явиться така можливість.

Між тим з’ясувалося, що на засідання прийшов судмедексперт Вадим Шевчук, який у складі комісії проводив дослідження ушкоджень загиблої активістки. Під час допиту він зазначив, що ушкодження відповідно до їхніх характерних особливостей, найімовірніше, завдавала одна особа.

Експерт Вадим Шевчук (праворуч). Фото: Анастасія Москвичова

Це суперечить версії, яку висловлює сторона потерпілих, що вбивство Ноздровської скоїла група осіб. На запитання судді, чи відкидає експерт, що ударів усе ж завдавали кілька осіб, Шевчук відповів, що перед ними не ставили такого завдання для дослідження.

Також на сьогоднішньому засіданні дочка активістки Анастасія Ноздровська подала клопотання про державну охорону через погрози, які стали їй надходити у фейсбуці після того, як вона опублікувала анонс допиту Нєбитова. Суддя Слободянюк заявив, що раніше вже ухвалював рішення про вжиття щодо родини Ірини Ноздровської заходів безпеки й не скасовував його, тому окремо звернеться до поліції, щоб та виконувала це рішення.

Наступне засідання в справі Ноздровської заплановано на 21 липня.

Планується продовжити допит свідків, а також розгляд клопотання про допит обвинуваченого Юрія Россошанського із застосуванням поліграфа.

Нагадаємо, активістка Ірина Ноздровська кілька років працювала над справою про загибель своєї сестри Світлани Сапатинської, яку 30 вересня 2015 року в селі Демидів на смерть збив небіж голови суду Вишгородського району Дмитро Россошанський. У травні 2017 року Россошанського засудили до семи років ув’язнення. Пізніше, у листопаді 2019 року, його звільнили від відбування покарання. Ухвала набрала законної сили 29 січня 2020 року, після оскарження прокурора.

Тіло самої Ірини 1 січня 2018 року знайшли у водоймі біля села Демидів Вишгородського району на Київщині. За попередніми даними експертизи, жінка загинула від множинних колото-різаних ран. За підозрою в її вбивстві вже 8 січня затримали 63-річного Юрія Россошанського, батька засудженого Дмитра Россошанського. У Нацполіції заявили, що Юрій Россошанський зізнався у вбивстві правозахисниці. Але його захист стверджує, що чоловіка змусили зізнатись у злочині, якого він не скоював, пообіцявши натомість допомогти його синові.

Фотографія обкладинки: mykyivregion.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter