Набув чинності закон про медреформу

Дата: 30 Січня 2018
A+ A- Підписатися

30 січня набрав чинності закон України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

“Тепер є законні підстави ухвалити низку рішень, щоб вчасно реалізувати заявлений раніше план реформування первинної ланки охорони здоров’я. Уже триває підготовка до створення Національної служби здоров’я України – національного страховика, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення”, – йдеться в повідомленні.

За даними МОЗ, тепер стає можливим оголошення конкурсу на посаду голови Національної служби здоров’я України та двох його заступників. Як очікують у відомстві, ця структура буде утворена та розпочне роботу до липня.

Також розпочався процес автономізації медзакладів – перетворення медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства. У такому статусі вони зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. Звертаємо увагу керівників медзакладів на важливість ознайомлення з законодавством та нашими рекомендаціями щодо процесу автономізації.

У МОЗ також додали, що зі вступом в дію закону про медреформу українці почнуть вибирати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписувати з ними декларації з квітня 2018 року. До цього часу підписання декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі.

Пакет законопроектів щодо медичної реформи Кабінет міністрів України затвердив навесні минулого року.

Як повідомлялося раніше, з 2020 року, згідно з медичною реформою, лікар не буде зобов’язаний безкоштовно надавати послуги первинної медичної допомоги людині, яка відмовляється підписувати декларацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter