Офіс Омбудсмана доручив перевірити, чи правомірно забрали дітей у батьків-вегетаріанців з Житомирщини

Дата: 21 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Батьки-вегетаріанці з села Буки на Житомирщині, у яких Тетерівська сільська рада забрала трьох дітей, оскаржили ці дії в суді. У такому випадку за законом про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини офіс Омбудсмана не може розглядати цю скаргу, а також коментувати правомірність дій сільради.

Про це Центру інформації про права людини повідомила представниця Омбудсмана з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності Аксана Філіпішина.

Водночас вона повідомила, що офіс Уповноваженого надіслав доручення обласній службі у справах дітей. У ньому офіс просить перевірити правомірність дій органів піклування.

“Ми взяли це питання на контроль. Як тільки ми отримаємо ретельну інформацію, які були підстави, що передували відібранню, тоді можна буде оцінювати, чи втручатиметься Уповноважений у цю ситуацію, в тому числі через присутність представника Омбудсмана у суді”, – повідомила вона. 

Про те, що на у селі Буки на території Тетерівської територіальної громади Житомирської області із благополучної родини забрали трьох дітей та помістили їх у притулок написало інтернет-видання zhitomir-online з посиланням на тижневик “Субота”. 

Повідомлялося, що подружжя Олена Батенькова (39 років) та Дмитро Шевелюк (40 років) спеціально переїхало у село, у батьківську хату Олени. Вони хотіли вести здоровий спосіб життя, не вживаючи м’ясної їжі та алкоголю. Подружжя намагається жити за заповітами слов’янських предків, вони називають себе Светозара та Светозар.

Подружжя намагається намагаються жити за заповітами слов’янських предків 

Чоловік – військовий пенсіонер. Він займається цілительством та йогою.

Олена за освітою педагогиня. Вона отримала червоний диплом з відзнакою, та за фахом не працювала. Жінка майструє обереги, виховує трьох дітей і зараз вона вагітна.

Дітей подружжя – 11-річну Богдану, 7-річну Ангеліну та 4-річного Льва помістили до Житомирського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей “Сонячний дім”. Це відбулось за розпорядженням голови Тетерівської сільради Валентини Ільницької, яка підписала його після скарг на родину Батенькової-Шевелюка з боку односельчан.  

Прийшли четверо осіб. Сказали, що, якщо ми не віддамо дітей добром, заберуть силою“, – згадує Дмитро Шевелюк.

Голова сільради так пояснила своє рішення журналістам: 

Мама повинна бути мамою, щоб діти не бродяжничали по селу і не просили їсти. Неможливо зайти в Буки! Всі говорять: “Робіть щось з цією мамою!” Ми викликали її на виконком, працювали з нею півтора року…

Вона сказала, що дітей в дитсадок не здасть, тому що їх там неправильно годують, у них особливе харчування, хоча старша дівчинка приходить в школу, щоб наїстися там.

І ви після цього питаєте, чому я вилучила? Я їй дала шанс на 4 місяці, щоб вона виправилася. Я не позбавила її батьківських прав – таких повноважень у мене немає.

Валентина Ільницька, голова Тетерівської сільради

Мама повинна зрозуміти, прийняти до уваги це все і не говорити, що у неї дві вищі освіти і як виховувати дітей, вона знає сама. Ми живемо в суспільстві і повинні виховувати так, як суспільство диктує, а не так, як мама хоче. Вона кидає дітей і йде на цілий день. Нехай сидить вдома і дивиться за дітьми!“.

Журналісти поцікавились у Валентини Ільницької, скільки неблагополучних родин у громаді. Вона нарахувала 13 сімей, у яких батьки-алкоголіки. Але у них не відбирають дітей. 

Заступниця начальника відділу служби у справах дітей Житомирської облдержадміністрації Алла Добровольська каже, що на такий радикальний крок стосовно дітей вдались через загрозу їхньому життю та здоров’ю.

На запитання, чи виїжджала вона у Буки, аби переконатися у правильності дій керівництва Тетерівського громади, вона відповіла заперечно. З подружжям службовець також не розмовляла.

Старша у родині дитина Богдана розповіла журналістам, що вона, її сестра та брат хочуть жити вдома з батьками, а не в притулку

“Тут матюкаються, курять і ще тут не так часто випускають на вулицю і не можна ходити, де захочеш. А ще я сумую за своїми звірами. У мене вдома є морська свинка і кошеня“, – каже дитина. Вона заперечує твердження, що вдома погано годують.

Це ж твердження не підтверджують найближчі сусіди родини. Всі посилалися на чутки, що діти у когось просили їжу. Найбільше односельчан обурило те, що діти самі ходять на річку та навіть їздили самостійно до Житомира.

Батьки кажуть, що не намагаються надмірно контролювати дітей. Вони мотивують такі дії місцевої влади реакцією на свою незвичність.

Тим часом Аксана Філіпішина пояснила Центру інформації про права людини, яким чином за законодавством у батьків можуть відібрати дітей. 

Це питання визначає ст. 170 Сімейного кодексу України. Воно складається з двох аспектів. Перший – якщо є первісні ознаки для позбавлення батьківських прав, але поки немає загрози життю і здоров’ю дітей. У такому випадку органи опіки і піклування можуть звернутись до суду про відібрання дітей, але без позбавлення батьківських прав. 

“Якщо враховується такий аспект ст. 170 Сімейного кодексу, то діти мають проживати із батьками до прийняття рішення судом, бо їхньому життю і здоров’ю нічого не загрожує. Через рік після відібрання дітей батьки у першому та другому аспектах можуть звернутись до суду. Там вони можуть вимагати переглянути рішення і повернути дітей, якщо була усунута підстава для відібрання дітей”, – пояснює Аксана Філіпішина. 

Другий аспект статті передбачає загрозу життю і здоров’ю дітей. У такому разі орган опіки і піклування приймає рішення негайно відібрати у батьків дітей одноособово за рішенням виконкому. Про це у семиденний термін повідомляється прокуратура і подається позов до суду або про позбавлення батьківських прав, або відібрання без позбавлення на розсуд органу опіки і піклування в залежності від ситуації в родині.

Аксана Філіпішина каже, що вегетаріанство не є підставою для відбирання дітей. Але при цьому вкрай важливе питання, чи керуються батьки принципом забезпечення повним набором вітамінів, які необхідні для зростаючого дитячого організму.

“Батьки можуть бути вегетаріанцями. Це їх власне бажання стосовно себе. Але вони мають розуміти, що дитина – не річ і не є їхньою власністю. Вони не мають ставитись до них за принципом “що хочу, то й роблю”. Важливе питання, чи отримує дитина належні вітаміни? Тому що можна годувати дитину, наприклад, одним буряком, мотивуючи вегетаріанством і при цьому вона буде знесилюватись, або батьки використовують широкий асортимент рослинних продуктів, які мають необхідні споживчі для дитячого організму речовин”, – пояснила представниця Уповноваженої.

Аксана Філіпішина нагадує, що в Конвенції ООН про права дитини є окрема стаття, яка говорить, що дитина має бути забезпечена належним харчуванням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter