На Житомирщині підстрелили активіста, який боровся з бурштиновою мафією

Дата: 19 Липня 2017
A+ A- Підписатися

У Коростишеві Житомирської області на місцевого підприємця і активіста здійснили збройний напад двоє чоловіків на мотоциклі в той час, коли він прогулювався з дитиною.

Фото з Фейсбук Євгена Дідковського

За інформацією відділу комунікації Головного управління Нацполіції в Житомирській області, 15 липня до Коростишівського відділу поліції надійшло повідомлення про госпіталізацію в реанімаційне відділення 29-річного підприємця. Чоловік зазнав вогнепального поранення на одній з центральних вулиць райцентру від невідомих, які рухалися на мотоциклі. Поліція почала кримінальне провадження та проводить заходи для встановлення осіб нападників.

“Близько 15:30, рухаючись на мотоциклі площею Соборною Коростишева, двоє чоловіків зробили кілька пострілів по потерпілому, завдавши йому проникаючих поранень черевної порожнини”, – уточнили в поліції.

За попередніми висновками фахівців, постріли були здійснені з револьвера типу “Флобер”.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

Потерпілим виявився Євген Дідковський –  підприємець, власник каменеобробного заводу Royal Stone, а також співвласник кріптовалюти “Coin Space”. Він також є активістом громадської організації “Актив Коростишева” та партії “Українське об’єднання патріотів”.

Близькі, друзі та однопартійці Дідковського стверджують, що причиною нападу на підприємця є помста. Зокрема, за те, що він разом із братом Віктором вимагав від правоохоронних органів реакції на діяльність кримінального угруповання на чолі з Андрієм Лавриненком, яке займалось рекетом та незаконним видобутком бурштина.

За інформацією поліції, 9 травня 2014 року Лавриненко з чималою групою озброєних молодиків приїхав ділити сферу впливу на незаконний видобуток бурштину. Їх зустріли сотні місцевих жителів. Нападники почали стріляти і поранили трьох людей. Після цього місцеві розтрощили позашляховики стрільців та спалили їхню вантажівку.

У поліції також схиляються до версії, що причиною нападу на Дідковського є помста за громадську діяльність.

Про це написав начальник ГУ НП у Житомирській області В’ячеслав Печененко на своїй сторінці у Фейсбук.

“У Коростишеві у суботу, 15 липня, двоє невідомих у шоломах на мотоциклі стріляли із пневматичної зброї по місцевому жителю. Чоловік не є членом партії, але веде активне громадське життя. Одна із версій, яку ми нині відпрацьовуємо, пов’язана саме із цією стороною його життя – конфлікт через громадську, а не політичну діяльність”, – написав він.

Також на брифінгу у поліції Печененко заявив, що поліція має коло підозрюваних, які, ймовірно, стріляли в активіста з Коростишева, повідомляє Житомир.today.

“Є група злочинців у Коростишеві, які чинили протиправні дії, внаслідок яких вони вже мають одне рішення суду, яке ще не вступило в законну силу. Я думаю, що після цього випадку, як ми доведемо їхню провину, воно вступить, тому що вони за перший злочинний намір отримали 5 років з відстрочкою в 2 роки, і по іншій справі, ті ж самі люди, зараз чекають рішення суду. І це є основною версією, тому що активісти ходили до суду, вимагали від суддів прийняти законне рішення, щоб нарешті ці злочинці були ув’язненні, а не з відстрочкою. Наразі ми маємо свідчення про те, що злочинці погрожували активістам. Зараз проводиться ряд слідчо-оперативних заходів, для доведення провини кожного підозрюваного у скоєнні злочину”, – розповів Печененко.

“Я думаю, що найближчим часом ви почуєте про затримання цих осіб тому, що підозрювані у нас вже є. Ми проводимо ряд завершальних заходів щодо притягнення їх до відповідальності. Скоріше за все це було залякування, тому що, якщо б були присутні більш радикальні дії, злочинці не застосовували б пневматичну зброю”, – додав Печененко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter