На Український культурний центр у Москві нападають не вперше – омбудсман

Дата: 03 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

За останні півтора роки відбулося кілька провокацій щодо Українського культурного центру на Арбаті.

Як повідомляє сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, ситуація з Українським культурним центром на Арбаті перебуває на особливому контролі Уповноваженого.

Український культурний центр на Арбаті – це установа, співробітники якої працюють з однією єдиною метою: популяризувати українське мистецтво, музику, літературу, поезію, спів, народну творчість, фотографію, танець, образотворче мистецтво. Шукати тут щось незаконне – безглуздо. Ще раз наголошую, що в сьогоднішній особливо складній ситуації між Україною та Росією, саме культурний центр залишається унікальним містком, який може об’єднати наші народи“, – переконаний Представник Уповноваженого в РФ Володимир Шрейдлер.

Він також повідомив, що провокації щодо центру є непоодинокими – такі випадки відбулися протягом останніх півтора роки та зафіксовані правоохоронними органами Москви. Наприклад, у 2014 році кілька разів зривали державний прапор України над входом, у 2015 році також обливали брудом вивіску. Зрештою, 1 листопада 2015 року до будівлі вдиралася група журналістів на чолі з депутатом муніципального округу Москви Дмитром Захаровим (при цьому культурний центр належить до іншого округу).

Нагадаємо, російський депутат Дмитро Захаров раніше написав донос на Бібліотеку української літератури, після чого там було проведено обшук та затримано директора Наталю Шаріну за підозрою у розпалюванні ненависті і ворожнечі.

Депутат пояснив, що потрапити до будівлі Українського культурного центру на Арбаті він хотів з метою “перевірити, чи ведеться тут антиросійська пропаганда“.

За словами співробітника центру, такі дії є провокацією, оскільки ця будівля є власністю України, на відміну від Бібліотеки української літератури, яка фінансується з московського бюджету.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter