На пост президента Казахстану вперше балотується жінка: хто така Данія Еспаєва?

Дата: 30 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

На пост президента Казахстану балотується членкиня партії “Ак жол” Данія Еспаєва.

Про це повідомляє видання Nur.kz.

Данія Еспаєва – 58-річна державна діячка та економістка за освітою. Із 2008 по 2016 роки вона обіймала посаду обласної депутатки Актюбинського масліхату та була членкинею комісії в справах сім’ї й жінок. Згодом Еспаєва стала депутаткою Меджлісу парламенту Республіки Казахстан від демократичної партії “Ак жол”.

Про своє рішення балотуватися на пост президентки Казахстану на майбутніх виборах, які мають відбутися 9 червня, Еспаєва сказала 24 квітня цього року під час позачергового з’їзду партії “Ак жол”. На такий крок, як розповіла жінка, її надихнули образливі слова колеги.

“Прозвучала фраза від деяких наших чоловіків, що серед казахів жінка ніколи не була попереду і що жінка повинна знати своє місце. Мене це дійсно зачепило. І я подумала: чому жінки не причетні до жодної корупційної справи? Сьогодні хто у нас корупціонери? Кого сьогодні садять за ґрати? Переважно чоловіків! А де порядок? Там, де жінки. Ви знаєте, що 52% населення Казахстану – жінки. Яка головна проблема? Проблема матерів, багатодітних сімей. І я, як жінка, як мама, думаю, зможу розібратися в цій проблемі і знайти реальні, правильні рішення. Я вважаю, що повинна бути довгострокова стратегія в цьому плані. Потрібно підтримувати не лише багатодітні родини, матерів, а й жінок-бізнесменок, адже вони стикаються з великою кількістю труднощів”, – розповіла Еспаєва.

Наразі не відомо, скільки жителів Казахстану готові підтримати Еспаєву, проте якщо жінка переможе, то вона стане першою президенткою країни після Нурсултана Назарбаєва, який обіймав посаду очільника держави від моменту проголошення її незалежності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter