На львівській ратуші прочитали правозахисну декларацію різними мовами

Дата: 11 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Учасники акції виступили на підтримку Надії Савченко, Олега Сенцова та азербайджанського адвоката Інтігама Алієва.

Як повідомляє Інститут масової інформації, сьогодні, у Міжнародний день прав людини, рівно опівдні на ратуші у Львові громадські активісти, журналісти і правозахисники прочитали повний текст Загальної декларації прав людини. 

Декларацію читали українською, англійською, французькою, норвезькою, польською та кримськотатарською мовами, аби продемонструвати універсальність та незалежність прав людини та вкотре наголосити на відповідальності урядів усіх держав за дотримання цих прав.

Меланія Подоляк – студентка та перекладач – читала текст англійською, громадський активіст Андрес Ґлете – норвезькою, студентка Марта Левицька – французькою, перекладачка Ярина Сенчишин – польською. Громадський активіст Алім Алієв, співзасновник ініціативи “Крим SOS”, спеціально для цього заходу підготував текст Декларації кримськотатарською. 

У рамках акції організатори виготовили інформаційний постер із текстом Декларації і зараз він встановлений у Центрі надання адміністративних послуг львівської міської ради “Єдине вікно”. Відтепер львів’яни, очікуючи на свою чергу в Центрі, матимуть нагоду ознайомитися із Декларацією. 

Учасники говорять, що насамперед хочуть звернути увагу на Декларацію, оскільки права людини в Україні розуміють як абстрактну категорію. Насправді ж це основоположне поняття, яке стоїть над усім, що робить та чим займається суспільство. 

Також організатори наголошують, що сьогоднішній захід – акт вияву солідарності із незаконно засудженими українськими політв’язнями Надією Савченко та Олегом Сенцовим,  із азербайджанським адвокатом Інтігамом Алієвим, засудженим до 7,5 років ув’язнення за сфальсифікованою справою. Після поширення юрисдикції Європейського суду з прав людини на Азербайджан Алієв подав до суду понад 200 заяв, більшість із яких – після парламентських виборів у Азербайджані. 

Організатором акції є ГО “Інститут Масової Інформації” за підтримки правозахисної організації “Freedom House”. До заходу приєдналися ГО “Центр інформації про права людини”, місцеві організації “Крим-SOS”, “Точка опори”,  “Центр соціальних ініціатив “АТОМ” та львівський осередок Національної скаутської організації “Пласт”.

Нагадаємо, світова спільнота відзначає Міжнародний день прав людини 10 грудня, у день підписання Загальної декларації прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter