На Львівщині осквернили польські меморіали. Влада звинувачує російські спецслужби

Дата: 13 Березня 2017
A+ A- Підписатися

У Львівській області з 10 по 12 березня невідомі осквернили 3 меморіали загиблим під час війни полякам.

Як повідомили у головному управлінні Національної поліції у Львівській області, 10 березня у Львові на Вулецьких пагорбах (нині Студентський парк) невідомі розмалювали червоною фарбою пам’ятник польським професорам, розстріляним у 1941 році, а також зробили напис чорною фарбою “Смерть ляхам”.

12 березня на місці польських поховань у смт Підкамінь Бродівського району вандали облили фарбою меморіал загиблим полякам і зробили напис: “Смерть ляхам”.

12 березня у селі Гута Пеняцька Бродівського району на Меморіалі жертвам цивільного населення, загиблого під час Другої світової війни в 1944 році, дві стели з іменами загиблих поляків та пам’ятний хрест невідомі розмалювали червоною та чорною фарбами. На стелах та хресті намалювали свастику та червоно-чорний прапор, а також написали: “Смерть ляхам” та “Геть з України курви”.

За даними фактами поліція відкрила кримінальні провадження за ч. 1 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

У Львівській облдержадміністрації оприлюднили заяву, в якій звинувачують російські спецслужби у причетності до осквернення польських поховань.

“Акти вандалізму, які трапилися у Підкамені, Гуті Пеняцькій та Львові, покликані зіпсувати дружні стосунки між українським та польським народами. Оскільки жоден свідомий українець, так як і поляк, не вчинятиме жодних дій, які б вели до непорозумінь між нашими народами, в першу чергу через нищення історичних пам’яток, тому ми переконані, що за такими діями стоїть третя сторона, яка вже тривалий час намагається розпалити національну ворожнечу шляхом провокацій та актів вандалізму”, – йдеться у тексті заяви.

У Львівській ОДА висловили переконання, що правоохоронні органи докладуть усіх зусиль, щоб викрити тих, хто “глумиться над пам’яттю загиблих, та зроблять все можливе, щоб ті, хто вчиняють провокації, відповіли за свої вчинки і були суворо покарані”.

Як наголосив голова Львівської ОДА Олег Синютка, сьогодні під час зустрічі з Генеральним Консулом Республіки Польща у Львові Вєславом Мазуром, правоохоронці додатково посилили охорону місць поховання поляків на Личаківському цвинтарі у Львові і тих місць, які є найбільш знаковими в області.

Водночас, як повідомив у коментарі Центру інформації про права людини депутат Львівської міської ради, координатор Громадської організації “Варта 1”, Ігор Зінкевич, 12 березня поліція Львівщини біля прикордонного міста Мостиська затримала 50 осіб, які мали намір перекрити дорогу до  пункту пропуску “Шегині” на українсько-польському кордоні та провести мітинг.

За словами депутата, півсотні мешканців Львівщини їхали на українсько-польський кордон з метою провокації. Вони мали перекрити дорогу і виставити банер зі словами-проханнями до Польщі допомогти полякам в Україні.

“Коли я приїхав на місце, спілкувався з людьми, мені сказали, що їхали на протест. Це мала бути провокація. Організатори учасникам невідомі і, хто все це організував, люди не кажуть. Як розповідали ті, кого затримали, кожен отримав по 50 грн за участь у такій акції. На думку людей, які були там присутні під час інциденту, це російський слід, та наміри країни агресора розхитати ситуацію в етнічних меншинах”, – розповів Зінкевич.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter