На Львівщині через грубі порушення норм утримання закрили ізолятор

Дата: 23 Січня 2017
A+ A- Підписатися

У Львівській області минулого тижня через грубі порушення норм утримання громадян призупинено функціонування ІТТ Самбірського відділу поліції.

Як повідомила Центру інформації про права людини речниця прокуратури Львівської області Мар‘яна Гайовська, ізолятор закрили за рішенням прокуратури.

За її словами, під час перевірки тут було виявлено низку порушень санітарних норм, невідповідність площі кількості утримуваних осіб, порушення законодавства щодо роздільного тримання в камерах різних категорій в’язнів, наприклад, в одній камері могли разом утримуватись особи, яких вперше притягнуто до кримінальної відповідальності з раніше судимими особами.

Також в ізоляторі відсутнє належне медико-санітарне та матеріально-побутове забезпечення ув’язнених. Зокрема, медичні аптечки для надання невідкладної допомоги особам, які там утримуються, не укомплектовані, в тому числі, у них виявлені протерміновані медичні препарати. Порушується право ув’язнених на побачення з родичами або іншими особами, оскільки відсутня кімната для побачень.

У прокуратурі нагадали, що внаслідок грубих порушень в роботі ізолятора тимчасового тримання Самбірського відділу поліції та безвідповідального ставлення працівників поліції до службових обов’язків з охорони спецконтингенту 16 жовтня 2016 року з ізолятора втекли троє утримуваних, які перебували під вартою за скоєння тяжких злочинів.

Як було встановлено під час перевірки, вони втекли з камери, розібравши частину фасадної стіни ІТТ.

Правоохоронці через деякий час затримали втікачів: 38-річного мешканця Самбора та 30-річного мешканця одного із сіл Самбірського району, які підозрюються у скоєнні крадіжок. Третій втікач – 33-річний громадянин Російської Федерації Геннадій Хамраєв, колишній боєць “Правого сектору” з позивним “Монах”, був затриманий через кілька днів у Києві. Його підозрюють у розбої та незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 КК України за фактом неналежного виконання службових обов’язків працівниками Самбірського відділення поліції, яке призвело до втечі затриманих.

У Львівській області на даний час функціонує 6 ізоляторів тимчасового тримання. Упродовж 2012-2016 років діяльність 12 ІТТ була призупинена у зв’язку з невідповідністю умов тримання вимогам чинного законодавства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter