На Харківщині створюється Всеукраїнський аналітичний гендерний центр

Дата: 09 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

У Харківській області буде створений Всеукраїнський аналітичний гендерний центр – установа, що об’єднає громадськість і владу в напрацюванні ефективного законодавства у гендерній сфері.

Про це голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична розказала в інтерв’ю газеті “День”.

“Зараз на базі Харківської області вже розпочато створення Всеукраїнського аналітичного гендерного центру. Він дозволить об’єднати всі ініціативи, які існують на рівні органів влади і громадянського суспільства, напрацювати ефективне законодавство в гендерної сфері, поставити на системну основу проектну роботу на місцях”, – сказала Світлична.

Вона наголосила, що за результатами проведеного у липні в Харкові гендерного форуму намічена інформаційної кампанія з підтримки Стамбульської конвенції Ради Європи.

“Це наріжний міжнародний документ, питання про ратифікацію якого Верховна Рада повинна розглядати восени”, – наголосила керівниця ОДА.

Світлична зауважує, що в Україні тільки починають усвідомлювати, що гендерна нерівність – це насправді ще одна проблема з минулого, без вирішення якої важко побудувати успішну і сучасну державу.

Водночас голова ОДА вважає дискусійним питання запровадження ґендерних квот в Україні.

“Завжди є спокуса механічно скопіювати якісь ініціативи, які спрацювали в інших країнах, і нібито закрити цим питання. Але не слід забувати і один з відомих законів Мерфі: “Будь-яка складна задача має просте, легке для розуміння неправильне рішення”. Я вважаю, що реформи, які стосуються сфери цінностей і норм, – це не той випадок, коли потрібно стрибати через сходинку, тому що є великий ризик спіткнутися. Вони можуть бути успішними тільки тоді, коли мають потужний суспільний запит і супроводжуються системними змінами нормативної бази, а не простим введенням квот”, – говорить Світлична.

На її думку, для початку потрібно закласти законодавчу основу і створити дієві механізми для вирішення найбільш гострих питань, де особливе місце займають не тільки трудові відносини, а й відносини в суспільстві в цілому.

Як відомо, 7 липня в Харкові пройшов Перший міжнародний гендерний форум. Членами оргкомітету Global Gender Forum є дружина Президента України Марина Порошенко, народний депутат України Ірина Луценко, голова Харківської ОДА Юлія Світлична. Участь у заході також взяли представники й представниці посольств США, Австралії та європейських країн в Україні, науковці, політики, бізнесмени та громадські діячі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter