На Харківщині ДАІ постійно зупиняє автівки переселенців

Дата: 30 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Правоохоронці зізналися, що отримували відповідні вказівки, але копій документів не надали.

Як повідомляє сайт Харківської правозахисної групи, до Центру підтримки і консультацій вимушених переселенців “Станція Чугуїв” звернулися кілька переселенців, які повідомили, що їхні автівки постійно зупиняють працівники міліції для перевірки, і єдиною підставою нібито є донецькі або луганські номери.

“Такі “зупинки на вимогу”, мало того, що забирають час та нерви у водіїв, нерідко ще й закінчуються банальним вимаганням грошей з боку недобросовісних правоохоронців“, – зазначено у повідомленні.

Правозахисники вирішили з’ясувати, чи існують якісь документи, що регламентують  для правоохоронців необхідність прискіпливо оглядати саме автівки з донецькими чи луганськими номерами. Для цього до ГУМВС України в Харківській області було спрямовано інформаційний запит. У ньому правозахисники запитали, чи приймалися управлінням або спрямовувалися з міністерства нормативні акти, накази, розпорядження, вказівки, спрямовані на організацію перевірок транспорту з номерами Донецької та Луганської областей. При наявності правозахисники просили  надати відповідні копії.

У відповіді управління зазначено, що до підрозділів ДАІ області дійсно протягом 2014 – 2015 років спрямовувалося 5 вказівок щодо “організації перевірок транспортних засобів, що прибувають з зони проведення АТО, в тому числі зареєстрованих в Донецькій та Луганській областях”. Але копій правоохоронці не надали, посилаючись на те, що зміст документів належить до “службової інформації”. Тому невідомо, чи робиться у цих вказівках акцент на автівках з відповідними номерами, чи на тих, що прибувають із зони збройного конфлікту – адже зброю, боєприпаси та вибухівку можуть привезти на автівках з будь-якими номерами, зазначають правозахисники.

На їхню думку, щодо перевірки автомобілів за номерами їхнього “походження” правоохоронці переборщили зі способами досягнення цілком правомірної мети – забезпечення безпеки громадян. У цьому випадку мова може йти про необґрунтоване обмеження в правах, тобто дискримінацію.

Нагадаємо, нещодавно патрульна поліція в Києві забрала машину правозахисника Віссаріона Асєєва через південно-осетинські номери. Йому відмовилися повернути автомобіль навіть за умови вилучення номерних знаків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter